Na úspory energie dá stát příští rok 70 milionů korun

21.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Stát příští rok podpoří úspory energie a využití obnovitelných zdrojů 70 miliony korun. Program dnes schválila vláda, vyplývá z informací na jejích webových stránkách. Namísto dosavadních 15 ministerstev jej příští rok vyhlásí pouze pět. Letos přispěl státní rozpočet na energetické úspory 80 miliony korun.

"Rozpočet programu se dlouhodobě snižuje především proto, že se od vstupu do Evropské unie začaly prioritně využívat pro financování energetických úspor a výstavby obnovitelných zdrojů energie evropské fondy," řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Zachování programu nicméně podle Bartovského umožní financovat aktivity, které nelze evropskými penězi z operačních programů podpořit. Patří mezi ně malé a pilotní projekty, projekty na území Prahy, energetické audity či energetické poradenství a vzdělávání.

Podle návrhu zůstane zachován pro příští rok státní program v těch resortech, jež poskytují přímou podporu subjektům mimo svou působnost. Místo dosavadních 15 ministerstev jej tak vyhlásí pouze pět. Namísto ostatních má být zaveden systém každoročního vyhodnocování úspor energie včetně finančních efektů v jednotlivých resortech.

Některá ministerstva totiž v minulosti podle dřívější analýzy MPO poskytovala peníze z programu pouze na úsporná opatření na vlastním majetku, místo aby dotovala projekty v soukromém a podnikatelském sektoru. V této oblasti se tak program ukázal jako nefunkční, tvrdilo MPO.

Díky podporám ze státního programu se v letech 2004 až 2006 ušetřilo množství energie, které vyrobí oba bloky jaderné elektrárny Temelín za devět dnů provozu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK