Burza propadla na čtvrtletní minimum

21.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze po dalších výprodejích propadly již na čtvrtletní minimum. Obchodníci přirovnávali situaci k prodejní panice, na kterou nejvíce doplatily akcie realitních a peněžních společností. Například akcie developera ECM si pohoršily o takřka desetinu. Hlavní index akcií PX odepsal 2,2 procenta na 1728,2 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Příčiny odlivu investorů z burzy byly podle makléřů podobné jako v minulých dnech a týdnech. "Praha dnes zažívá vlnu výprodejů napříč trhem. Nálada v celé Evropě je na bodu mrazu poté, co Fed (americká centrální banka) snížil odhad růstu americké ekonomiky a tamní hypoteční krize se nezdá být zdaleka u konce," uvedl obchodník firmy Patria Finance Tomáš Otáhal.

Akcie v tuzemsku tak znovu doplatily na provázanost kapitálových trhů, poněvadž v české ekonomice po hypoteční krizi není ani památky. "Stádní chování ovšem v tomto případě není na místě. Zatím nemáme žádné indikátory toho, že by byl český nemovitostní trh jakkoli z USA 'nakažen', podobné to je s bankovním i stavebním sektorem," uvedl hlavní ekonom firmy Next Finance Vladimír Pikora.

Akcie společnosti ECM si pohoršily o 9,9 procenta na 1219 korun, akcie konkurenční skupiny Orco sestoupily o 5,67 procenta na 2311 korun a akcie banky Erste odepsaly 3,84 procenta na 1202 korun. Pod tlakem byly i cenné papíry z jiných odvětví, například akcie textilky Pegas spadly o 4,1 procenta na 699,1 koruny.

S nejmenšími šrámy nakonec obchodováním na burze prošly akcie energetické skupiny ČEZ, jež ztratily 0,52 procenta na 1328 korun. Celkem investoři zobchodovali akcie za letos nadprůměrných 4,7 miliardy korun.

Letošní výkony jednotlivých akcií jsou velice rozdílné. Například akcie ČEZ se zhodnotily o vysokých 38 procent a akcie chemického holdingu Unipetrol o takřka třetinu, naproti tomu akcie výrobce léčiv Zentiva a Erste poklesly o více než čtvrtinu. Trh jako celek vydělával a index PX si připisoval zhruba devět procent.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,707 miliardy Kč

- dluhopisy 3,702 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 9,0 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK