Japonské akcie díky slabšímu jenu vzrostly

22.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. listopadu (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek zvrátily předchozí klesající trend a posílily. K oživení z 16měsíčního minima, kam se akcie propadly na počátku obchodování, pomohl trhu pokles jenu vůči dolaru. Někteří analytici se domnívají, že oživení bylo jen technické a přispělo k němu i uzavírání nových pozic před prodlouženým víkendem. Japonský trh je v pátek kvůli státnímu svátku uzavřen.

V závěru obchodování index Nikkei posílil o 0,3 procenta na 14.888,77 bodu, během dopoledne se však propadl až na 14.669,85 bodu, což byla nejnižší hodnota od července 2006. Za celý týden index klesl o 1,8 procenta.

Dařilo se hlavně farmaceutickým společnostem v čele s Chugai Pharmaceutical, jejíž mateřská společnost Roche oznámila, že podala v USA žádost o schválení nového léku na revmatickou artritidu. Akcie telekomunikační společnosti NTT DoCoMo však klesly o 3,5 procenta, protože komise ministerstva pro telekomunikace doporučila, aby regulační úřad nařídil největšímu mobilnímu operátorovi v zemi otevřít svoji síť konkurenci.

Americká měna dnes vůči euru a koši hlavních měn pokračovala v poklesu a opět se propadla na nový rekord. Za poklesem stojí očekávání dalšího snížení úrokových sazeb centrální bankou USA (Fed), které posílilo prohlášení banky, že růst americké ekonomiky v příštím roce zpomalí. Vůči jenu však americká měna rostla.

V závěru obchodování se dolar vůči euru podával za 1,4860 USD a vůči středečnímu závěru v USA tak zůstal téměř beze změny. Předtím se však vyšplhal až na rekordních 1,4873 USD. Vůči jenu dolar posílil na 108,99 USD z předchozích 108,48 JPY. Euro k jenu stouplo na 161,97 JPY ze středečních 161,29 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK