Čínské akcie klesly o 4,4 procenta

22.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 22. listopadu (ČTK) - Akciová burza v Šanghaji se po několika dnech mírných ztrát přidala ke zbytku světa a její hlavní index klesl o více než čtyři procenta. Poprvé za tři měsíce se tak vrátil pod 5000 bodů a podle analytiků bude nyní záležet mimo jiné na tom, zda čínské úřady sáhnou k opatření na ochlazení hospodářského růstu.

Index Shanghai Composite klesl o 4,41 procenta a uzavřel na 4984,16 bodu. Oslabilo celkem 816 titulů, zatímco růstu se dočkalo pouze 62 z nich. Objem obchodů činil 64,3 miliardy jüanů, což je silný podprůměr. O mnoho vyšší ale nebyl ani ve středu, což svědčí o tom, že investoři se zdráhají vrátit se na trh.

"Investoři jsou čím dál pesimističtější, co se vyhlídek trhu týče," řekl analytik společnosti Fullgoal Fund Management Čchen Ke. Investoři podle něj očekávají, že vláda přijme další opatření ke snížení tempa růstu ekonomiky, aby snížila tlak na růst cen čínských aktiv.

V poklesu tak pokračují hlavně akcie bank a realitních společností, kterým by případné další zpřísnění měnové politiky ublížilo zřejmě nejvíce. Nepomohly ani informace, podle nichž se žádné výraznější zpřísnění měnové politiky v dohledné době nechystá a opatření jsou spíše ve fázi spekulací a předběžných plánů.

Akcie Industrial Bank of China, což je největší úvěrová instituce v zemi, klesly o 2,4 procenta na 7,76 jüanu. Developerská společnost Vanke, která je největší svého druhu v Číně, odepsala dokonce pět procent a kurz jejích akcií se ustálil na 31,18 CNY.

Americké i evropské akcie ve středu oslabily a Evropa pokračuje v poklesu i dnes. Jedním z důvodů byla zpráva o poklesu spotřebitelské důvěry v USA a také pokračující růst cen ropy. Ta se ve středu přiblížila ke stodolarové hranici, i když nakonec ji nepokořila. Kromě toho jsou znát dopady krize na trhu bydlení, která si patrně vyžádá růst nesplácených hypoték.

"Zpomalení tempa růstu americké ekonomiky uškodí čínskému vývozu i čínské ekonomice. To zhorší výhled na růst zisku čínských firem," podotkl analytik makléřské společnosti Oriental Securities Čang Jang. O více než pět procent přišel například výrobce a exportér jeřábů Shanghai Zhenhua Port Machinery, skoro pět procent ztratila i petrochemická skupina PetroChina.

Hlavní index burzy v Šanghaji 16. října vystoupil na rekordních 6124 bodů, od té doby už ale přišel o téměř 20 procent hodnoty. Analytici tvrdí, že pokud se pokles hned teď nezastaví, index může klesnout až na 4000 bodů, kde je podle technické analýzy nejbližší hranice podpory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK