Británie šetří údajný nový únik viru slintavky a kulhavky

22.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. listopadu (ČTK) - Britský ministr životního prostředí Hilary Benn varoval před možným novým únikem vysoce infekčního viru slintavky a kulhavky z laboratoře v jihoanglickém hrabství Surrey. Virus napadající dobytek podle ministrova prohlášení patrně pronikl do kanalizačního systému areálu, do prostředí se ale údajně nedostal, informovala zpravodajská stanice BBC na svých internetových stránkách.

Benn v písemném vyjádření pro parlament uvedl, že dnes do laboratoře Marial ve městě Pirbright vyslal inspekční tým, který má prověřit podezření na vnitřní únik viru. Poprvé byl prý zjištěn v pondělí a okamžitě byly zastaveny všechny práce ve výzkumném centru.

Laboratoř Marial sídlí ve stejném komplexu jako státní institut veterinární medicíny. Obě střediska zkoumají příčiny předchozího výskytu slintavky a kulhavky v Surrey v srpnu letošního roku. Jednou z variant byl i únik viru právě z laboratoří v Pirbrightu, který leží asi 55 kilometrů jihozápadně od Londýna.

Slintavka a kulhavka se objevila v Británii poprvé v roce 2001, kdy se v zemi muselo kvůli obrovské epidemii nemoci porazit kolem 6,5 milionu zvířat. Letos v srpnu byla znovu potvrzena u osmi chovů v hrabství Surrey, kvůli čemuž bylo vybito dalších asi 1800 kusů dobytka. Poslední výskyt byl zaznamenán 30. září.

Virus infikuje kopytníky, včetně skotu, ovcí, prasat a koz. Člověka běžně nenapadá, ale jeho výskyt u hospodářských zvířat má rozsáhlý ekonomický dopad. Několik zemí kvůli výskytu této nemoci zakázalo dovoz britského skotu a země sama zastavila vývoz zvířat, masa a mléčných produktů.

Na českém území byla naposledy slintavka a kulhavka zjištěna v roce 1975.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK