Koruna se po rekordu 17,85 Kč/USD vrátila nad 18 Kč

23.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Koruna následkem vývoje na eurodolarovém trhu posunula v noci své maximum k dolaru na 17,85 Kč/USD. Poté však z rekordních hodnot sestoupila a okolo 10:30 byla na 18,03 Kč/USD. Kurz k euru se dopoledne drží bez větších výkyvů kolem 26,76 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Žádné domácí zprávy nepřišly. Ostatní měny v regionu v úvodu oslabily, aby se nyní mohly vracet na předchozí úrovně," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. "Kombinace příznivého vývoje na akciových trzích a slabého dolaru by měla střední Evropě spíše prospívat, i když výrazné zisky dnes nečekáme," dodal.

Vývoj dolaru v Asii by se podle Vlka dal popsat jako první výlet k psychologické hranici 1,50 USD/EUR. Kvůli nízkému objemu obchodů zapříčiněnému svátky v USA a Japonsku se kurz vyšplhal až na 1,4966 USD/EUR. Dnes dopoledne se vrátil na 1,4840 USD/EUR, což však nemění tendenci americké měny oslabovat, upozornil Vlk.

Na programu jsou dnes ještě vystoupení zástupců Evropské centrální banky. Vedle slovních intervencí se podle Vlka může opět začít spekulovat i o intervencích na trhu. Obavy ze zásahu centrálních bank se nyní zdají být jediným faktorem odrazujícím kurz od testování psychologických 1,50 USD/EUR, uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK