Brněnští tramvajáci hrozí stávkou

23.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. listopadu (ČTK) - Zaměstnanci brněnského dopravního podniku hrozí stávkou. Chtějí zvýšit platy o 15 procent, firma jim ale nabízí maximálně polovinu, což by bylo jen o málo víc, než je odhad inflace. Šéf odborů Dopravního podniku města Brna (DPMB) Otakar Mokrý potvrdil, že pokud se zaměstnanci s vedením firmy nedohodnou, nevylučují stávku. Jednání jsou zatím ale na začátku, doplnil. Pokud by podnik přistoupil na požadavky odborů, zvýšil by se průměrný plat řidičů na 23.600 Kč.

Dopravní podnik má skoro 3000 zaměstnanců, Brněnský deník dnes informoval, že plat chce zvednout většina z nich. Zároveň požadují zvýšit příplatky za přesčasy a noční služby. "Příští rok stoupne inflace téměř o šest procent, vlastně bychom zůstali na stejném. Lidé jsou dost nažhaveni," popsal Mokrý. Později řekl, že jsou odboráři ochotni jednat, na kolik by slevili, ale nechtěl specifikovat. "Budeme teď zjišťovat, jak jsou pracovníci ochotni ustoupit," podotkl.

Ředitel městské firmy Bedřich Prokeš počítal příští rok s růstem platů jen okolo pěti procent. "Jejich požadavek je nereálný," vzkázal zaměstnancům. Ani město se na podmínky lidí z DPMB nedívá příliš optimisticky, uvádí Deník. Náměstek primátora Martin Ander upozornil, že musejí odboráři přemýšlet nad tím, jak daleko chtějí zajít. Město do rozpočtu firmy víc peněz nedá, proto by se muselo brát například z úspor za zrušené spoje.

Dopravní podnik už delší dobu poukazuje na nedostatek řidičů. Většího odchodu zaměstnanců kvůli vyjednávání se ale neobává. "V současné době tito řidiči v menší míře skutečně odchází, ale také se pak mnohdy vrací zpět do našeho podniku, a to po zkušenostech zejména v některých soukromých dopravních firmách," řekla mluvčí firmy Hana Pohanová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK