ÚOHS prověřuje, zda distributoři outdoorového zboží neurčují ceny

23.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. listopadu (ČTK) - Antimonopolní úřad prověřuje, zda někteří distributoři outdoorového zboží v ČR neurčují prodejcům konečné ceny výrobků. To by bylo v rozporu se zákonem o hospodářské soutěži. Zatím nezahájil správní řízení, nechce proto k případu uvádět další podrobnosti, řekl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Kristián Chalupa. ÚOHS v souvislosti s šetřením udělil jedné z firem pořádkovou pokutu 100.000 korun za neposkytnutí požadovaných informací.

Společnost Vavrys z Luhačovic úřad opakovaně marně žádal o dokumenty, které by mohly pomoci případ objasnit. Úřad přitom požadované podklady nemohl zajistit jiným relevantním způsobem, upozornil Chalupa. Firma ale nic neposlala. Podle ÚOHS je to porušení zákona a za to následuje pořádková pokuta. Může přitom dosáhnout až jednoho procent z ročního obratu.

Nejvyšší pořádkovou pokutu zatím dostala společnost Delta pekárny. ÚOHS chtěl před lety během prošetřování údajného kartelu mezi největšími tuzemskými pekárnami navštívit sídlo firmy, zástupci Delty ale úředníkům neumožnili vstup na všechna místa a neposkytli jim ani požadovanou korespondenci. Pořádková pokuta se tehdy ještě vypočítávala podle jiných pravidel. Delta dostala její maximální výši, což bylo 300.000 Kč. Případem se teď bude zabývat Nejvyšší správní soud.

V případě společnost Vavrys ÚOHS zohlednil jak úmyslné jednání firmy, tak její dosavadní bezúhonnost. "Porušování procesních povinností ze strany soutěžitelů má zpravidla zásadní negativní dopad na možnost efektivní ochrany hospodářské soutěže," podotkl Chalupa. Úřad je podle něj připraven ukládat co nejvyšší pořádkové pokuty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK