Burza ve 47. týdnu podlehla tlaku zahraničí

23.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu opět podlehla tlaku prodejů na vyspělých zahraničních burzách, zejména v největší světové ekonomice. Tuzemský trh spadl až na nejnižší hodnotu za poslední tři měsíce, kde se sestup zastavil. Hlavní index akcií PX klesl o 1,44 procenta na 1767,9 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Podobně jako akcie na ostatních trzích jsou i ty české pod prodejním tlakem kvůli přetrvávajícím obavám na úvěrovém trhu a z důvodu obav o další růst americké ekonomiky," uvedl analytik firmy RSJ Invest Jan Vyhnálek.

Prodeje se stejně jako v zahraničí soustředily na zástupce realitního a peněžního odvětví, přestože tuzemské firmy žádné aktivity v zámoří nevyvíjely. Akcie developerské a realitní společnosti ECM propadly o 13,8 procenta na 1241 korun. Konkurenční Orco Property přišla o 7,7 procenta na 2365 korun. Akcie banky Erste, majitelky České spořitelny, si pohoršily o 8,3 procenta na 1203 korun a akcie Komerční banky sestoupily o 4,9 procenta na 4047 korun.

Nedařilo se ale ani zástupcům jiných oborů. Třeba akcie textilní společnosti Pegas odepsaly 5,1 procenta na 692,5 koruny a akcie farmaceutické skupiny Zentiva ztratily 2,9 procenta na 896,7 koruny.

Nejvýraznější brzdou sestupu a také jednou z mála možností, jak přečkat špatné období, byly akcie energetické společnosti ČEZ, letos nejvýkonnější emise na burze. Cena akcií ČEZ vyrostla o 4,2 procenta na 1380 korun. "Za současným relativně klidným vývojem akcií ČEZ stojí zejména jejich současný zpětný odkup společností. Akciím nepřitížila ani zpráva o nižším než plánovaném objemu elektřiny vyrobené v Temelíně," poznamenal Vyhnálek.

V příštím týdnu by se mohla pozornost investorů více soustředit na dění na domácím poli, protože firmy ECM, Orco a AAA Auto budou oznamovat výsledky za devět měsíců hospodaření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK