Americké akcie rostly díky maloobchodům a bankám

23.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pátek vzrostly díky tomu, že začátek předvánočního prodeje přitáhl nákupní zájem investorů k emisím maloobchodních společností. Akciím bank pomohl k růstu plán, jak zmírnit dopad úvěrové krize.

Index Dow Jones v závěru obchodování stoupl o 181,84 bodu na 12.980,88 bodu, tedy o 1,42 procenta. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,34 procenta na 2596,6 bodu, když si za dnešek 34,45 bodu připsal. Za celý týden ale DJI i Nasdaq klesly o 1,5 procenta. Listopad tak zřejmě pro americké akcie bude jeden z nejhorších měsíců od konce roku 2002.

Z Dow Jonesova indexu si připsaly nejvyšší zisky banky; JPMorgan Chase a Citigroup posílily o tři procenta. Spolu s nimi se Bank of America snaží vytvořit fond s miliardami dolarů, který by pomáhal vyrovnávat negativní dopady krize úvěrového trhu.

Ve čtvrtek se na finančních trzích ve Spojených státech neobchodovalo kvůli státnímu svátku Dne díkůvzdání. Obchodování proto bylo dnes na Wall Street zkrácené; mnozí obchodníci si prodloužili víkend. Zobchodované objemy tak byly nízké.

Mezi maloobchody nejvíce vzrostly akcie diskontního řetězce Target. V USA dnes začala nákupní sezona, která tradičně startuje první den po čtvrtečním Dni díkůvzdání.

Dolar dnes klesl na nové minimum vůči euru. Klíčová hranice 1,50 dolaru za euro ale zůstala mimo dosah, protože evropskou měnu stáhly z maxima komentáře Evropské centrální banky. Výkyvy v kurzech byly značné, protože po čtvrtečním svátku v USA a dnešním v Japonsku byl na světovém devizovém trhu nízký obrat.

Kurz eura se v New Yorku snížil o 0,15 procenta na 1,4834 USD, když maximum bylo 1,4966 USD. Euro v nejbližších dnech podle některých hlasů zřejmě klesne k 1,4710 až 1,4750 USD, celkový trend ale podle analytiků zůstává rostoucí. Dolar vůči jenu klesl o 0,3 procenta na 108,22 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK