Energy 21 chce na jihu Moravy postavit statisíce solárních panelů

24.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jaroslavice (Znojemsko) 24. listopadu (ČTK) - Jih Moravy by měly příští rok pokrýt statisíce nových solárních panelů. Firma Energy 21 chce v kraji postavit několik slunečních elektráren o celkovém výkonu kolem 30 megawatt. To by stačilo na spotřebu několika tisíc domácností. Panely v hodnotě kolem 3,5 miliardy korun by pokryly skoro celý areál brněnského výstaviště. Společnost je bude instalovat hlavně na střechách, řekl zástupce firmy Tomáš Buzrla.

Energy 21 teď spustila v kraji svou první elektrárnu, a to v Jaroslavicích na Znojemsku. Ta má rozlohu přes čtyři hektary a výkonem 0,9 megawatt pokryje spotřebu zhruba 300 domácností. Například běžná větrná elektrárna má dvojnásobný výkon a zabere podstatně menší plochu. Oproti jiným druhům obnovitelných zdrojů jsou tedy solární panely méně výkonné. V Česku vyrobí méně než procento elektřiny.

Přesto chce společnost v celém kraji vybudovat několik dalších parků. Místa zatím u většiny projektů tají. Zatím oznámila jen výstavbu v Hrádku nedaleko Jaroslavic a ve Vojkovicích na Brněnsku. Většina elektráren by přitom měla mít vyšší výkon než ta jaroslavická.

Jižní Morava je díky nejvyššímu slunečnímu svitu pro výstavbu solárních elektráren v Česku nejvýhodnější, slunce tam svítí asi o deset procent víc než v severnějších částech země, poznamenal Buzrla. Právě proto investuje firma v Jihomoravském kraji nejvíc, přes pětinu celkových výdajů do výstavby v ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK