Sněmovna projedná návrh nového zákona o nabídkách převzetí

25.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Sněmovna by se na své nadcházející schůzi měla zabývá vládním návrhem zcela nového zákona o nabídkách převzetí. Ten do českého práva převádí příslušnou evropskou směrnici, kterou měla Česká republika přijmout již do května loňského roku. Evropská komise již v této souvislosti zahájila s ČR řízení. "Hlavní ambicí je splnit povinnost, kterou máme k EU," řekl ČTK zpravodaj k návrhu poslanec Daniel Rovan (ODS).

Předloha podle Rovana neřeší problém tzv. squeeze-outu, tedy vytěsňování menšinových akcionářů. Stížností na tento postup se nyní zabývá Ústavní soud a teprve až rozhodne, bude nutné se k zákonu vrátit a nález soudu do něj zapracovat, podotkl poslanec.

Návrh podle důvodové zprávy mimo jiné odstraňuje vady a nejasnosti, které vyvolávala dosavadní úprava v obchodním zákoníku. Také má odstranit některé neodůvodněné omezující požadavky. Obchodní zákoník bude nyní nadále obsahovat pouze obecnou úpravu veřejného návrhu akcionářům na koupi akcií. Nový zákon o nabídkách převzetí se zaměří pouze na návrh související s ovládnutím cílové společnosti.

Povinná nabídka se bude vztahovat jen na kótované cenné papíry. Zákon ruší povinnost nabídnout odkup akcií při dosažení dvou třetin na základním jmění nebo tří čtvrtin na hlasovacích právech. Takováto nabídková povinnost podle předkladatelů značně zatěžuje trh. Nově bude naopak platit dodatečná nabídková povinnost pro akcionáře, kteří ovládnou 90 procent firmy. Podle Rovana půjde o prémiovou cenu, která bude muset být vyšší než cena na veřejném trhu.

Předkladatelé se rozhodli předložit nový zákon místo novelizace těch existujících. Jedním z důvodů je to, že jde o zvláštní úpravu, která přesahuje působnost občanského zákoníku. Zároveň se dá předpokládat, že zákon bude častěji novelizován kvůli vývoji na kapitálovém trhu. Rozsah úpravy je navíc tak velký, že by zařazení do obchodního zákoníku narušilo jeho strukturu, uvádějí autoři návrhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK