Nejvíc letos přidaly akcie ČEZ

25.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Akciový trh pražské burzy letos jako celek posiluje, ale výkony jednotlivých akcií jsou nebývale značně rozdílné. Nejlepší trefou byly akcie energetické skupiny ČEZ, které se majitelům zhodnotily o silných 44 procent. Naproti tomu propadákem roku byly akcie výrobce léčiv Zentiva se ztrátou převyšující 29 procent, vyplynulo ze statistik.

Zatímco v uplynulých letech investoři nákupem téměř jakékoliv akcie na burze vydělávali, letos toto pravidlo přestalo platit. Akcie developerů a bank doplatily na realitní krizi v největší světové ekonomice a stejně jako na zahraničních trzích začaly výrazně klesat, i když se jejich firmy na krizi v USA nijak nepodílely. Cenné papíry energetických společností naopak začaly těžit z prudkého růstu cen ropy.

Právě přetrvávající obavy na úvěrovém trhu a o další růst americké ekonomiky stály třeba za oslabováním akcií Erste Bank. "Investoři se obávají, že bankovní domy a další finanční instituce budou muset odepisovat další nemalé částky z důvodu špatných úvěrů nebo investic," uvedl analytik firmy RSJ Invest Jan Vyhnálek. Evropský index bankovních a finančních institucí za poslední tři měsíce oslabil o 16 procent.

Jako den a noc se kvůli problémům amerického trhu s bydlením liší výkony akcií realit v prvním a ve druhém pololetí. Zatímco akcie firem ECM a Orco přidaly do konce června čtvrtinu, od té doby o vše přišly a ještě odepsaly něco navíc. "Vzhledem k otevřenosti naší ekonomiky není žádným překvapením, že vývoj domácího trhu je ovlivňován zahraničními faktory. Poslední dobou je nejvíce cítit averze k riziku, finančním institucím a realitním společnostem," dodal portfolio manažer firmy PPF Asset Management Milan Tomášek.

Akciím ČEZ a Unipetrolu naproti tomu vydatně pomohl i růst ropy směrem k rekordní stodolarové hranici a zvyšování cen elektrické energie na mezinárodních trzích. "Za silným růstem u těchto akcií vidím především oblíbenost jejich sektorů v zahraničí, odkup vlastních akcií, velmi dobré hospodářské výsledky a silný ziskový potenciál do budoucna," shrnul Tomášek.

Zato akcie Zentivy doplatily spíše na vlastní potíže, respektive problémy svých cílových trhů. Hospodaření Zentivy se meziročně výrazně zhoršilo, což se projevilo i v ceně akcií. "Horší výsledky způsobují jednak poklesy cen léků na českém trhu a dále problémy ve společnostech v Rumunsku a Turecku, na které Zentiva v minulých letech vstoupila," uzavřel Vyhnálek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK