S poptávkou v ČR přibývá výrobců biopotravin

25.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - S rostoucím zájmem českých spotřebitelů o "ekologickou" stravu v Česku přibývá výrobců biopotravin. Na konci října jich bylo evidováno 223, což bylo o polovinu více než ke stejnému datu loni, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství.

Nově registrovaní výrobci jsou zaměřeni především na zpracování masa a masných výrobků, produkci biovajec, biovína, nebo výrobu biopečiva. Objevují ale také producenti specialit, například knedlíků, baget, müsli tyčinek nebo sladu pro produkci biopiva.

Česko má v rámci EU nadprůměrný podíl ekologicky obhospodařované zemědělské půdy - asi 7,2 procenta. Právě chybějící zpracovatelské kapacity byly označovány za jednu z příčin, proč je tuzemská poptávka po bioproduktech uspokojována z větší části dovozy.

Podle odborníků jde přitom o trh s velkým potenciálem. V loňském roce Češi za biopotraviny utratili podle provedených šetření zhruba 760 milionů korun, což byl meziroční vzestup o 49 procent. V roce 2011 domácí trh podle odhadů stoupne na hodnotu 3,2 miliardy korun.

Loňskému výraznému nárůstu prodejů pomohla podle expertů především rozšiřující se nabídka bioproduktů v maloobchodních řetězcích. Ty přitom dále zvětšují sortiment. Například Tesco ho letos na podzim zhruba zdvojnásobilo na 240 položek. "Reagujeme na stále rostoucí oblibu výrobků v kvalitě bio," uvedla mluvčí Tesco Stores ČR Jana Matoušková.

Odbyt si ale pochvalují i specializovaní obchodníci. "Na skladě dnes máme na 3800 položek a každý měsíc přibývají další, meziroční nárůst našeho obratu činí 100 procent," uvedl výkonný ředitel společnosti Biosféra eshop Eduard Toman. Firma podle něj začínala jako výhradně internetový obchod s přírodními produkty, ale postupem času se rozhodla vybudovat síť kamenných obchodů. První otevřela v polovině října v Brně.

Zájem je podle Tomana nejen o biopotraviny, ale i další produkty v bio kvalitě. Firma tak nabízí i třeba textil nebo kosmetiku. "Dnes již biopotraviny a biokosmetika začínají být chápany nejen jako zdravý životní styl ale i určitý životní názor," podotkl Toman.

Světový trh s biopotravinami loni stoupl na 31 miliard eur (870 miliard korun). Nejrychleji přitom roste odbyt v Evropě a Severní Americe.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK