Sarkozy vyzval Čínu, aby nechala růst kurz jüanu

25.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 25. listopadu (ČTK) - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na návštěvě Číny vyzval její představitele, aby nechali vzrůst kurz jüanu. Jinak by podle něj nerovnováha ve světové ekonomice mohla přerůst do takových rozměrů, že by se s ní svět již nevypořádal. Sarkozy je dnes první den na třídenní návštěvě druhé největší asijské ekonomiky.

V Evropě rostou obavy z dopadu silného eura na vývoz z eurozóny. Euro se tento týden dostalo opět na nová maxima vůči dolaru, čímž se zboží z eurozóny v cizině prodražuje a ztrácí schopnost konkurovat.

Sarkozy vyzval k férové bilanci světových měn, mezi něž vedle dolaru, eura a jenu jmenoval i čínský jüan. Evropa by přivítala rychlejší růst čínské měny kvůli tomu, že jí roste deficit obchodní bilance s Čínou, zatímco Číně vytváří podhodnocený jüan nevídaný přebytek.

Sarkozy má s sebou silnou delegaci zástupců z Evropské unie včetně prezidenta Evropské centrální banky Jean-Clauda Tricheta. Předpokládá se, že Trichet vyzve Čínu k posílení jüanu, aby zmírnila svůj hospodářský růst i inflaci.

Předseda skupiny ministrů financí Eurogroup Jean-Claude Juncker minulý týden uvedl, že je jüan podhodnocen o 20 až 25 procent. Zatímco vůči dolaru jüan od revalvace z července 2005 posílil o devět procent, k euru za tu dobu klesl o 11 procent.

V pondělí mají být Sarkozy a jeho protějšek Chu Ťin-tchao u podpisu řady kontraktů za 20 miliard dolarů celkem. Francouzský státní podnik Areva má podepsat čínskou objednávku na dva moderní jaderné reaktory a letecký koncern Airbus předpokládá, že získá zakázku až na 150 letadel.

Sám Airbus již přitom varuje, že silný kurz eura má na jeho podnikání katastrofický dopad. Čína sice dělí své objednávky letadel mezi Airbus a americký Boeing rovnoměrně, v následujících dekádách ale bude potřebovat tisíce nových letadel, aby držela krok s růstem světové letecké dopravy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK