Aktuálně.cz: PPF Investments opouští ústeckou Setuzu

26.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Finanční skupina PPF Investments (PPFI) napojená na nejbohatšího Čecha Petra Kellnera opouští ústeckou Setuzu. Informoval o tom server Aktuálně.cz. PPFI výrobce potravin, drogistického zboží a biosložky do nafty zhruba půl roku ovládala společně se skupinou Via Chem Group.

"PPF splnila to, co jsme si dohodli. Tedy pomohla jako finanční partner při restrukturalizaci Setuzy. Jednali jsme i o další spolupráci, ale PPF se nakonec rozhodla odejít," řekl serveru mluvčí Via Chem Group Jan Sotona. Odchod investora podle něj pro Setuzu nepředstavuje žádné ohrožení ani problém. "Majetková struktura akcionářů se vyjasní příští týden," doplnil Sotona pro ČTK.

Setuza změnila v posledních letech majitele několikrát. Od skupiny kolem uprchlého kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra ji přes firmu Český olej koupil M.L. Moran. Začátkem letošního roku však svůj většinový podíl prodal firmě Campaspol, která patří Via Chemu. Část Campaspolu pak koupila PPF Investments.

Po privatizaci Setuzy zůstala státu zhruba čtyřmiliardová pohledávka, kterou vymáhal exekucí. Noví vlastníci ale na začátku června podepsali dohodu o narovnání se státním Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem a v červenci zaplatili státu více než 1,1 miliardy korun. Setuza se tak mohla vrátit k běžnému provozu.

Setuza se v současné době soustředí hlavně na výrobu biopaliv. S produkcí 160.000 tun ročně je největším českým producentem metylesteru řepky olejné, který se přimíchává do nafty. Společnost nadále vyrábí také jedlé tuky, prací prášky nebo drogistické výrobky jako mýdla či aviváže.

Základní kapitál Setuzy je 1,15 miliardy korun. V závodech v Ústí nad Labem a Olomouci téměř 1000 zaměstnanců. Loni společnost hospodařila se ztrátou 801,99 milionu korun a dosáhla tržeb 7,16 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK