Koruna během dne vylepšila rekordy

30.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes opět vylepšila své historické maximum vůči oběma hlavním světovým měnám, když během dne zpevnila až na 26,20 Kč za euro a 17,70 Kč za dolar. Důvodem byl především vývoj na ostatních světových trzích. Po 17:00 stála koruna na 26,25 Kč/EUR a 17,85 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Obchod se uskutečnil za 26,20 Kč/EUR a nejnižší kotace vůči dolaru se krátce pohybovaly na úrovni 17,70 Kč/USD," popsal rekordní posílení analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Z domácí ekonomiky žádná data zveřejněna nebyla, nicméně na trzích převládal optimismus investorů k rizikovějším aktivům. V průběhu dne posilovaly nejen měny rozvíjejících se trhů, ale i akciové burzy, dodal.

Na rekordu není nic překvapivého po čtvrtečním rozhodnutí ČNB zvýšit klíčové úrokové sazby na 5,5leté maximum, upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Otázka podle ní spíš zní, jak dlouho se ještě koruna na této posilující vlně může vézt. "Odpověď zní, že moc dlouho již pravděpodobně ne. Domníváme se, že úroveň 26,00 Kč/EUR koruna prozatím nepřekoná," odhadla. "V nadcházejících měsících očekáváme korekci koruny směrem k 27,00 Kč/EUR, nicméně z krátkodobého pohledu nevylučujeme další posílení," doplnil Frayer.

Pokles koruny vůči dolaru z pozdního odpoledne také souvisí s vývojem na světových trzích. Americká měna prudce posílila, překonala hranici 1,47 USD/EUR a po 17:00 se obchodovala na týdenním maximu 1,4679 dolaru za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK