Mexiko začalo zkoumat impérium nejbohatšího člověka planety

30.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko 30. listopadu (ČTK) - Mexická vláda otevřela dva případy vyšetřování telekomunikačního sektoru, kterému vládne tamní magnát a zřejmě nejbohatší člověk planety Carlos Slim Helú. Jde o vůbec první vyšetřování, které má zjistit, zda Slim neporušuje antimonopolní zákony a nedusí konkurenci. Uvedla to agentura Reuters.

Slim ovládá společnost Telmex, která provozuje síť pevných linek, a firmu América Móvil, což je klíčový mobilní operátor v Latinské Americe. América Móvil v Mexiku dodává signál do sedmi z deseti telefonů a někteří konkurenti si už stěžovali, že podnik jiným operátorům účtuje neúměrně vysoké poplatky za volání do své sítě.

Mexický prezident Felipe Calderón už dříve slíbil, že se bude snažit o podporu hospodářského růstu mimo jiné posílením konkurence v klíčových sektorech, což jsou například právě telekomunikace. Ekonomové tvrdí, že za slabým růstem hospodářství jsou z části vysoké telekomunikační poplatky a drahý přístup k internetu.

Vyšetřovací komise nezmínila název Slimových firem, uvedla však, že bude zkoumat propojovací poplatky. Analytici z toho vyvozují, že může jít pouze o společnost América Móvil. Podobně u poplatků za přístup k internetu není podle expertů pochyb o tom, že cílem vyšetřování je Telmex. Ten má totiž v Mexiku kontrolu nad 60 procenty trhu vysokorychlostního internetu.

Calderón nastoupil do úřadu loni a hned od začátku uváděl, že zvýšení konkurence patří k jeho prioritám. Začátkem tohoto měsíce vláda Telmexu nařídila, aby svou síť zpřístupnil i dalším operátorům. Podle analytiků je možné, že vláda společnosti América Móvil nařídí, aby propojovací poplatky snížila.

"Nejpravděpodobnějším scénářem je to, že poplatky půjdou dolů. Finanční dopady na společnost América Móvil ale budou omezené a postupné," podotýká analytik společnosti Vector Martin Lector. Akcie firmy, které se obchodují v Mexiku a v New Yorku, ale na zprávu nereagovaly a zpevnily. Stejně akcie Telmexu pokračovaly v růstu se zbytkem trhu.

Slim koupil Telmex od vlády v roce 1990 a v roce 2000 z něj vyčlenil mobilního operátora América Móvil. Telmex dodnes zajišťuje pevné telefonní spojení do zhruba 90 procent domácností po celém Mexiku.

Americký časopis Fortune odhadl výši Slimova majetku na 59 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč), a to po poklesu akcií firem, které vlastní. V létě, kdy byly kurzy vyšší, se hodnota jeho majetku blížila k 70 miliardám USD. List Financial Times nedávno napsal, že Slim je každý den bohatší asi o 50 milionů dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK