Zelení jsou proti odprodeji státních lesů

02.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Širší vedení Strany zelených se postavilo proti zvažovanému odprodeji části státních lesů do soukromého vlastnictví, jak o tom hovoří ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Republiková rada zelených požádala předsednictvo a poslance za tuto stranu, aby při koaličních jednáních prosazovali princip zachování státního vlastnictví lesů, řekla novinářům místopředsedkyně rady Jana Drápalová.

Gandalovič nedávno uvedl, že podle jeho názoru by měl stát v budoucnu část lesů prodat. Ministrovo vyjádření se nelíbilo opoziční ČSSD, ani některým lesnickým odborníkům. Lesy v České republice pokrývají 33 procent území a zásoba dřeva na hektar patří k nejvyšším v Evropě. Soukromí vlastníci v tuzemsku spravují asi 23 procent lesů, zhruba 16 procent patří obcím.

Zelení dnes ale nepřijali usnesení jen k lesům. Své zástupce ve vládě a ve sněmovně požádali rovněž o to, aby případně zabránili ztrátě státní kontroly nad dceřinou společností Českých drah ČD Cargo, a to až do rozhodnutí "o cílové podobě této společnosti". Předsednictvo má podle republikové rady zajistit, aby se o eventuálním vstupu strategického partnera do ČD Cargo nebo přeměně této společnosti vedlo koaliční jednání. Předsednictvo má usilovat i o to, aby zelení měli zástupce v Poradní skupině Řídícího výboru ČD pro restrukturalizaci drah.

ČD Cargo byla jako nákladní divize založena nedávno. Od mateřské firmy dostalo cargo například třetinu všech lokomotiv Českých drah a všech 32.000 nákladních vagonů. V majetku ČD Cargo jsou také vybraná depa kolejových vozidel a železniční opravny. Z mateřské firmy do dceřiné přechází 13.000 z nynějších asi 55.000 zaměstnanců ČD.

Republiková rada zelených dnes ministrům a poslancům také navrhla, aby při svých hlasováních zvážili nutnost transformace státních podniků na akciové společnosti, prodeje státních podniků a odprodeje akcií vlastněných státem. Zelení by podle rady měli trvat na vytvoření dlouhodobé koncepce takových kroků a kontrole, která by zajistila jejich efektivnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK