Projekt přilákal do ČR zatím 862 odborníků z ciziny

03.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Do projektu ministerstva práce, který má do Česka přilákat vzdělané lidi ze zahraničí, se dosud zapojilo 862 cizinců. Do programu se mohli hlásit lidé z 12 zemí a zahraniční absolventi českých středních a vysokých škol. Nejvíc účastníků pochází z Ukrajiny. ČTK o tom dnes informoval Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Ministerstvo odstartovalo pětiletý pilotní projekt k získávání odborníků z ciziny, na kterém se IOM podílí, v roce 2003. Má vyzkoušet možnosti přistěhovalecké politiky. Cizincům stát za jejich znalosti nabízí šanci žít v ČR na trvalo za kratší lhůtu. Vysoce kvalifikovaní lidé mohou povolení k trvalému pobytu dostat už po roce a půl, ostatní účastníci za 2,5 roku. Podle zákona je lhůta pětiletá.

Program se soustředí na vzdělané cizince z Východu. Jedinou výjimkou je Kanada. Zájemci musí mít minimálně maturitu. Sami si musí obstarat v ČR legální práci. Hodnotí se jejich praxe, kvalifikace a jazykové znalosti. Posuzuje se rodina. Bližší informace o podmínkách přijetí do projektu jsou na adrese www.imigracecz.org.

Vysokoškolské vzdělání mělo 672 účastníků projektu. Z nich 71 absolvovalo české vysoké školy. Bakalářský titul mělo 110 lidí, magisterský či inženýrský 438 a doktorský 53 osob. Dvě pětiny z vybraných tvořily ženy. Do projektu se zapojilo 212 občanů Ukrajiny, 113 z Běloruska a 107 z Ruska. Dalších 176 účastníků pocházelo z Bulharska, které bylo z programu vyřazeno. Stalo se členem EU, takže jeho občané mohou v ČR pracovat a žít bez povolení. V červenci rozšířila seznam států Indie. Vybráno z ní bylo již 16 lidí. Počítá se s tím, že s cizinci a cizinkami se do ČR přistěhují také jejich manželky a manželé i potomci. Podle údajů IOM to je teď asi 865 lidí.

Podle zprávy o projektu je přírůstek počtu uchazečů nižší, než se předpokládalo. Do letošního léta se do něj mohly zapojit až 3000 lidí. Důvodem může být nezájem cizinců o usazení v ČR, zkrácení původně desetileté zákonné lhůty k získání trvalého pobytu na pět let i složité vyřizování povolení, uvedli autoři zprávy. Od letošního pololetí do konce června 2008 se může přihlásit až 2000 osob.

Nezaměstnanost v ČR klesá. Mnohé podniky těžko hledají pracovníky. Vláda chce proto zavést zelené karty. Ministr průmyslu Martin Říman (ODS) se již dříve zmínil o tom, že by jimi rád projekt ministerstva práce nahradil.

Podle Schrotha se ale oba programy liší. Zatímco zelené karty mají přivést do země pracovní síly na omezenou dobu, druhý projekt se zaměřuje na přistěhovalce. "Podle nás by bylo logické, že bude vedle projektu na cirkulární pracovní migraci i pro méně kvalifikované existovat dál projekt zaměřený na trvalou imigraci vysoce kvalifikovaných," řekl Schroth. Podle něj by stát měl svou přistěhovaleckou politikou rozhodovat o tom, kdo může být pro ČR přínosem a může se v ní usadit. Schroth dodal, že právě to projekt ověřuje. Povolení k trvalému pobytu se uděluje lidem, které si chce země "z ekonomických i demografických důvodů udržet", podotkl.

Od roku 2002 do konce roku 2006 vydal stát na program 21,3 milionu korun. ČR pořádá i kampaně ve státech, odkud cizinci přicházejí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK