Koruna stála na 26,24 Kč/EUR, k dolaru posílila na 17,90 Kč

03.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Česká měna se dnes držela blízko rekordních hodnot 26,20 Kč za euro, kterých dosáhla při pátečním obchodování. Po většinu dne se obchodovala okolo 26,24 Kč/EUR, kde byla i v 17:00. K dolaru koruna během dne mírně posílila následkem poklesu americké měny na světových trzích na závěrečných 17,90 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Domácí měna nakonec udržela úroveň, kam posílila v pátek. Před závěrem se její kurz pohyboval na 26,24 Kč/EUR, tedy na stejné úrovni jako ráno," popsal vývoj na trhu analytik Patrie Tomáš Vlk. Z domova žádné podstatné zprávy nepřišly. Okolní měny podle něj svou stagnací neposkytly žádnou motivaci k pohybu a pokles akciových trhů prakticky ignorovaly.

Investoři čekali na nové stimuly, míní analytik Next Finance Vladimír Pikora. Pomalu prý testovali bariéru kolem 26,20 Kč/EUR. Nikomu se prý v tuto chvíli nechce takzvaně vybírat zisky, tedy korunu prodávat. "Všichni větří další tučné zisky, ačkoliv nikomu se zatím nechce do útoku. Koruna je totiž již technicky takzvaně překoupená a mnoho hráčů si vybírá oddechový čas. Je možné, že se ještě tento týden dočkáme nového rekordu," dodal.

Dolar se k euru kolem 17:00 obchodoval na 1,4655 USD/EUR a od rána tak mírně oslabil. Hlavní číslo dne vyšlo nepatrně lépe, než se čekalo. Index nákupních manažerů v americkém průmyslu v listopadu klesl na 50,8 bodu, zatímco se očekávalo číslo 50,5. Takový výsledek dolaru impulz k růstu nedal, uzavřel Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK