Konkurzní správce vyloučil většinu bytů na Kavčí skále z konkurzu

03.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Správce konkurzní podstaty Tomáš Koranda vyloučil z konkurzu většinu původních družstevních bytů na říčanském sídlišti Kavčí Skála. Učinil tak v souladu s listopadovým rozhodnutím konkurzního soudce Jaroslava Suchého. V tiskově zprávě to ČTK sdělil mluvčí majitelů bytů z Kavčí skály Jaroslav Říha a potvrdil správce Koranda.

"Rozhodnutí dozorového soudu je pro mě závazné, a proto jsem byty vyloučil z konkurzní podstaty," řekl ČTK Koranda. Říha rozhodnutí označil za zásadní zlom v devět let trvajícím soudním sporu.

Podle Říhy v konkurzu nadále zůstávají garáže v obytných budovách a nástavbové byty vystavěné na původních panelových domech z 90. let. "Je to asi třetina, tedy výrazně menší počet, ale přesto je to kolem stovky rodin," řekl ČTK Říha o počtech vlastníků, které čekají ještě další soudy. Z původních přibližně 400 majitelů bytů jich už dříve zhruba 60 až 70 přistoupilo na smírčí nabídky správce.

Říha uvedl, že majitelé bytů z Kavčí skály upozorňují po celou dobu konkurzu na jeho nestandardní průběh. Konkurzní řízení prý vůbec nemělo být vyhlášeno. Navíc za devět let jeho trvání prý nebyla nikdy jasná skutečná výše a oprávněnost pohledávek.

Podle správce konkurzní podstaty Korandy věřitelé naopak nesouhlasí s postupem majitelů bytů. Na nátlak vlastníků prý byla během konkurzu změněna legislativa v jejich prospěch. "Vím, že se už připravuje stížnost k mezinárodnímu soudu pro lidská práva," řekl ČTK Koranda o postoji věřitelů.

Říčanské bytové družstvo se dostalo do potíží v roce 1997 kriminální činností jeho bývalého vedení během výstavby nástavbových bytů na původní panelové domy. Konkurz na majetek družstva vyhlásil soud v roce 1998. Druhý správce konkurzní podstaty Koranda do ní zahrnul také byty převedené do osobního vlastnictví, které podle Říhy jejich majitelé řádně zaplatili. Ti sérií žalob usilovali o vyloučení svých bytů z konkurzu. V lednu 2005 dokonce vlastníci bytů demonstrovali před úřadem vlády.

Ústavní soud v roce 2004 zrušil usnesení o prodeji majetku s tím, že byty do konkurzní podstaty nepatří.

Bývalého předsedu říčanského družstva Miroslava Musila, za jehož vedení se zadlužilo, poslal pražský vrchní soud v listopadu 2003 na šest let do vězení. Musil z majetku družstva zpronevěřil více než 12,5 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK