SOS varuje před financováním Vánoc na úvěr

04.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Lidé by si měli rozmyslet financování Vánoc na spotřebitelský úvěr. Pokud se pro půjčku rozhodnou, měli by podle Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) pečlivě posoudit její podmínky, zejména výši úroků a dalších poplatků. "Jeden bohatě obložený vánoční stromeček může být následován několika hubenými roky," řekl na tiskové konferenci finanční analytik sdružení Michal Kebort.

Bankovní i nebankovní společnosti nabízejí řadu akčních nabídek, které jsou podle SOS často mnohem méně výhodné, než se zdají být na první pohled. V případě úvěrů bez navýšení musí obvykle zákazník splatit celou částku v horizontu několika měsíců, v opačném případě bude splácet včetně vysokých úroků. "U splátkových společností se RPSN (reálná procentní sazba nákladů) běžně šplhá přes 25 procent, ale dostanete se i na čtyřnásobek této sumy," uvedl Kebort.

Banky letos očekávají další růst trhu s úvěry v předvánočním období. Jen Česká spořitelna půjčí letos devět miliard oproti loňským 7,6 miliardy korun. "Podíl spotřebitelských úvěrů poskytnutých v předvánočním období na celkovém objemu celoročně poskytnutých úvěrů je asi třetinový. Zájem oproti ostatním měsícům před Vánoci roste zhruba o čtvrtinu," uvedl ředitel úseku rozvoje obchodu České spořitelny Martin Techman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK