Pražská burza podruhé za sebou oslabila

04.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Pražská burza v úterý podruhé za sebou oslabila a přidala se k západním akciovým trhům, na nichž byl podle analytiků jen málokdo ochoten podstupovat riziko. Drtivá většina spekulantů se držela stranou nebo prodávala a vybírala tím zisky. Hlavní index PX ztratil 0,58 procenta na 1756,6 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Blíží se konec roku a manažeři velkých fondů nechtějí na poslední chvíli udělat chybu, a proto již raději sedí se založenýma rukama. Kupci jsou dnes v menšině, a proto evropské akciové burzy klesají," uvedl hlavní ekonom firmy Next Finance Vladimír Pikora.

Na negativní náladu a malou obchodní aktivitu nejvíce doplatily akcie Erste Bank propadem o 3,75 procenta na 1258 korun. Akcie konkurenční Komerční banky klesly o 1,66 procenta na 3921 korun. Shodný směr obou akcií byl výjimkou, protože zatímco akcie Erste letos spadly o více než pětinu, tak zhodnocení akcií KB od počátku roku převýšilo čtvrtinu.

Vzestup cen středoevropských zástupců petrochemického odvětví nenásledovaly akcie holdingu Unipetrol a oslabily o 1,43 procenta na 316,8 koruny. Naproti tomu akcie energetické skupiny ČEZ v souladu se svými evropskými protějšky zpevnily o 1,06 procenta na 1334 korun. K největším brzdám sestupu také patřily akcie mediální skupiny CME, jež přidaly 3,35 procenta na 2034 korun vedené poptávkou na americkém trhu Nasdaq.

Celkové obchody s akciemi klesly ještě níže pod letošní průměr na 3,3 miliardy korun, nejvíce obchodované akcie ČEZ k tomu přispěly objemem 1,4 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,289 miliardy Kč

- dluhopisy 2,732 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 4,6 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK