EU Česku prodloužila výjimku na DPH u bytů, vláda jí nevyužije

04.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. prosince (zpravodaj ČTK) - Evropská unie prodloužila Česku až do roku 2010 výjimku na uplatňování snížené sazby DPH u bydlení. Česká vláda jí nicméně nevyužije, informoval ČTK důvěryhodný zdroj. Platí tak stejná pravidla jako by výjimka na konci letošního roku vypršela, což zdraží od příštího roku byty s velkou výměrou. Do snížené sazby DPH, která však v souvislosti se schválenou vládní reformou vzroste od ledna 2008 z pěti procent na devět, bude nadále spadat takzvané sociální bydlení. Do této definice se vejde většina bytů i domů v Česku.

S podstatným nárůstem cen tak musí počítat lidé, kteří si chtějí po 1. lednu 2008 pořídit byt s plochou větší než 120 metrů čtverečních či dům s plochou větší než 350 metrů čtverečních. Takto definované bydlení se totiž nevejde do kategorie "sociální" a bude na něj uplatňována klasická 19procentní sazba DPH. Dům v hodnotě deseti milionů korun s plochou větší než 350 metrů čtverečních tak zdraží v přepočtu o 1,4 milionu korun.

Developeři dlouho neměli jasno, do jaké sazby DPH bude spadat nový bytový dům, kde třeba jen jeden byt bude větší než 120 metrů čtverečních. Podle dnešního sdělení mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba však takový dům spadá do základní 19procentní DPH. Když se prodává takovýto dům jako celek, musí se podle něho využít základní sazba DPH. Ale pokud prodává developer jednotlivé byty, jako ve většině případů, tak může na ty splňující definici sociálního bydlení uplatnit sníženou sazbu DPH.

Pokud by vláda chtěla výjimku pro sníženou sazbu u DPH využít, znamenalo by to, že musí parlament narychlo odhlasovat změnu ve vládním reformním balíčku. V něm je totiž zahrnuta i platnost definice sociálního bydlení od 1. ledna 2008. Poslanci by tak datum platnosti museli posunout o tři roky, což se nestane.

Evropská komise nemá s českou definicí sociálního bydlení žádný problém, řekl ČTK zdroj. V minulosti se přitom v médiích objevili informace, že sociální bydlení "po Česku" se Bruselu příliš nelíbí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK