Akcie ČEZ vedly růst pražské burzy

05.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Akcie energetické skupiny ČEZ dopoledne posílily o 1,9 procenta na 1360 korun a nejvíce se zasloužily o obrat pražské burzy k růstu. Zájem investorů podpořila zpráva o vyjednávání ČEZ o koupi společnosti Mostecká uhelná. Hlavní index akcií PX byl kolem 11:30 výše o 1,04 procenta na 1774,8 bodu, vyplynulo z výsledků burzy.

Zprávu o zájmu ČEZ koupit soukromou těžební firmu Mostecká uhelná přinesla Mladá fronta Dnes. "Pokud k transakci dojde, hodnotili bychom to pro ČEZ pozitivně, protože ČEZ by získal přístup k dodávkám uhlí," uvedl analytik firmy Atlantik finanční trhy Petr Novák s tím , že obě strany nyní vedou soudní spory ohledně dlouhodobé smlouvy o dodávkách uhlí, které ČEZ potřebuje pro vybudování elektrárny v Počeradech.

Investoři dále nakupovali akcie realitní firmy ECM, jejichž cena stoupla o dvě procenta na 1250 korun, a akcie chemického holdingu Unipetrol; ty přidaly 1,3 procenta na 321 korun. Celková obchodní aktivita ale byla nízká a akciový objem jen mírně překonal miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK