Chovatelé vepřů dostanou dotace 90 milionů

05.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Čeští chovatelé vepřů dostanou z Evropského fondu pro rozvoj venkova navíc dotace 90 milionů korun. Peníze získá 28 původně zamítnutých projektů, které jsou zaměřeny na zlepšení technologie chovu či modernizaci poroden. Investice do chovu prasat mají být zvýhodněny při získávání dalších dotací z fondu pro rozvoj venkova i v budoucnu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Prezident Agrární komory Jan Veleba dodatečné peníze přivítal.

ČR otevřela žádosti o dotace z evropských fondů pro rozvoj venkova v létě, chovatelé vepřů zaslali celkem 116 žádostí. Převážná část z nich se týkala dotací na výstavbu či rekonstrukci chovu a na nákup nových technologií. "S vyhlášením druhého kola se počítá v únoru," uvedl dnes ministr zemědělství Petr Gandalovič.

O konkrétní výši financí vyčleněných v roce 2008 pro chovatele prasat bude ministerstvo s chovateli ještě jednat, řekl Veleba. "Nechceme ale, aby se ostatní zemědělci cítili ošizeni," dodal.

"Je důležitější řešit příčiny nekonkurenceschopnosti na trhu, investovat do lepších technologií a do lepšího zdravotního stavu prasat," řekl Gandalovič. "Nevyřeší to problémy hned, ale začne je řešit systémově do budoucna," uvedl Veleba. Český chov prasat bude podle údajů AK potřebovat do roku 2013 celkem 1,9 miliardy korun, aby byl konkurenceschopný.

"Někteří čeští chovatelé vepřů budou své chovy kvůli nekonkurenceschopnosti rušit, ale je to jeden z kroků, který by mohl pomoci, aby se tento trend v krátké době zastavil," řekl Veleba. V ČR končí každoročně s podnikáním přibližně desetina chovatelů vepřů, počet chovaných zvířat se v posledních sedmi letech snížil o 870.000 na 2,816.200 kusů.

Problémy letos postihly chovatele prasat v celé EU, především kvůli prudkému růstu cen krmiv. Čeští producenti vepřového kvůli krizi v odvětví nedávno demonstrovali před ministerstvem zemědělství a požadovali od Gandaloviče neúspěšně dotace ve výši miliardy korun.

Jedním z jejich požadavků bylo i zvýšení příspěvku na likvidaci uhynulých zvířat, MZe minulý týden zvýšilo tento příspěvek pro letošní rok na 2,9 Kč/kg z původně avizované koruny na kilogram. V loňském roce zemědělci pobírali průměrně pět Kč/kg a stát na tyto kompenzace vydal 108 milionů korun, letos to bude 75 milionů.

Soběstačnost ČR ve výrobě vepřového masa dlouhodobě klesá, v loňském roce činila asi 80 procent, letos zemědělci odhadují další pokles. Ještě v roce 2002 byla ČR ve výrobě vepřového soběstačná. Průměrný Čech zkonzumuje ročně 41 kilogramů vepřového masa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK