Investice do železnice vzrostou příští rok o 7,5 na 25 mld. Kč

05.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Investice do železniční infrastruktury vzrostou v příštím roce na 25 miliard korun, což je ve srovnání s letoškem o 7,5 miliardy korun více. Na výročním setkání představitelů českého železničního průmyslu to řekl náměstek generální ředitele Správy železniční dopravní cesty Miroslav Konečný. Za růstem investic stojí především evropské fondy.

Velká část peněz poskytne české železnici Evropská unie v rámci operačního programu Doprava, kde je celkově připraveno pro Českou republiku zhruba 150 miliard korun do roku 2013. Železnice by v tomto období měla obdržet celkem 70 miliard. Operační program Doprava by měla Evropská komise schválit v nejbližších dnech. "Rok 2007 je prvním rokem, kdy dochází ke znatelnému nárůstu investic," řekl Konečný.

Například v roce 2002 šlo do železniční infrastruktury 15,5 miliardy korun, po vzniku SŽDC v lednu 2003 investice klesly zhruba na 13,5 miliardy korun ročně. Letos to je 17,5 miliardy. Jak ale dnes uvedl Konečný, vnitřní dluh na železniční dopravní cestě je 1,2 bilionu korun, pro uvedení infrastruktury do normového stavu je potřeba 30 miliard korun ročně.

V dalších letech by se investice na železnici měly této částce blížit, nebo ji překročit. V roce 2009 půjde zřejmě o 30 miliard, v roce následujícím ještě o dvě miliardy více. "Toto na nás bude klást velké nároky jako na investora," řekl Konečný. Investice půjdou například na modernizaci tratí z Prahy do Českých Budějovic nebo z Prahy do Plzně, což jsou koridory evropského významu.

Peníze na dopravní stavby rozděluje Státní fond dopravní infrastruktury. Ten bude příští rok hospodařit s rekordními 88 miliardami. Samotný rozpočet fondu počítá s příjmy a výdaji 45 miliard korun, dalších 32 miliard přiteče z fondů Evropské unie. Největší část spolknou dálnice a silnice první třídy, kromě železnice rozpočet malou částkou pamatuje i na vodní dopravu.

Délka železnic v České republice je 9500 kilometrů; průměrnou délkou 0,12 kilometru na čtvereční kilometr plochy státu je česká síť, spolu s německou a belgickou, nejhustší na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK