MF: Růst snížené sazby DPH by měl státu přinést 26,5 mld.

11.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Růst snížené sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent od příštího roku by mělo přinést státní pokladně přibližně 26,5 miliardy korun navíc. Vyplývá to ze statických odhadů ministerstva financí, které v sobě nezahrnují případné snížení či zvýšení spotřeby u jednotlivých položek.

Nejvíce, přibližně 13 miliard korun navíc, přinese zvýšení daně u potravin a nealkoholických nápojů. Více než tři miliardy stát získá zvýšením daně u stavebních prací, přes dvě miliardy u teplé vody a topení a dvě miliardy u léčiv.

Podle dřívějších vyjádření představitelů Potravinářské komory se ale změna snížené sazby DPH v případě cen potravin plně neprojeví. Důvodem je velká konkurence na trhu a boj obchodních řetězců, které se snaží ceny držet co nejníže. Současné zdražování potravin jde spíše na vrub celosvětově rostoucí poptávce.

Nejvíce by se měl zřejmě projevit růst daně u položek, kde není příliš velká konkurence, tedy u vody, jízdného a tepla. I když by měly kvůli změně zdražit i byty, poptávka po nich by se podle odborníků od nového roku příliš změnit neměla.

Kvůli daním a růstu cen energií již například zdražila polovina lyžařských středisek na českých horách. Na změnu DPH se připravují i horští hoteliéři, ceny ale většinou upraví až na sezonu 2008/2009.

Zvýšení nižší sazby DPH je součástí balíků reformy veřejných financí, kterou v letošním roce schválila vláda i parlament. Vedle toho by mělo klesnout zdanění firem a zavedena bude jednotná sazba daně z příjmu fyzických osob ve výši 15 procent. Daň se bude počítat z tzv. superhrubé mzdy, tedy včetně pojistného placeného zaměstnancem i zaměstnavatelem; ve skutečnosti tak bude činit 23,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK