ČR podepsala s EK operační programy

11.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Ministři české vlády se zástupci Evropské komise podepsali celkem devět operačních programů, z nichž Česko může získat v příštích letech 14 miliard eur (přibližně 365 miliard korun). Jde zhruba o polovinu celkové částky, kterou může Česko z Bruselu získat v letech 2007 až 2013.

Přibližně 125 miliard korun půjde ze sedmi operačních programů do regionů. České firmy budou moci získat kolem 100 miliard korun z programu Podnikání a inovace. Nejvíce peněz, až 150 miliard, bude směřovat do dopravy.

Program Doprava je největším operačním programem a představuje až 22 procent prostředků, které ČR může v příštích letech z evropských fondů obdržet. Tyto peníze výrazně navýší rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, který bude příští rok hospodařit s rekordní částkou 90,8 miliardy korun. Peníze z tohoto programu jsou určené především na rozvoj dálniční a železniční sítě.

Program Podnikání a inovace má sloužit podnikatelům a firmám k získávání prostředků na takzvané inovační podnikání. Firmy by měly získávat finance na zavádění nových technologií, pro průmyslový výzkum, ale také například pro zavádění efektivnějších organizačních metod.

Peníze určené pro regiony nepotečou přímo k jednotlivým krajským samosprávám; regionální operační programy totiž nekopírují přímo hranice krajů, s výjimkou Středočeského a Moravskoslezského. ČR se kvůli těmto operačním programům rozdělila na sedm zvláštních regionů. Nejvíce peněz získá region Severozápad (Ústecký a Karlovarský kraj), v přepočtu asi 20,14 miliardy korun. Nejméně prostředků půjde do Středočeského kraje, přibližně 15 miliard korun. Většina peněz je určena především na výstavbu silnic a další infrastruktury.

Do konce letošního roku má Evropská komise schválit ještě další čtyři operační programy - Integrovaný OP, Životní prostředí, Technická pomoc a Praha konkurenceschopnost. Z těchto čtyř programů by mělo jít do Česka přibližně 182 miliard korun.

S problémy se potýká schvalování programu Výzkum a vývoj pro inovace, kvůli potížím v jeho přípravě odstoupila ministryně Dana Kuchtová. Schválen bude nejdříve v březnu příštího roku.

V dosavadním čerpání peněz z fondů EU patří doposud ČR v rámci nově přijatých zemí mezi nejméně úspěšné. Mezi trojkou posledních je s Kyprem a Lotyšskem. Do konce letošního roku má podle údajů ministerstva pro místní rozvoj vyčerpat z rozpočtového období 2004 až 2006 přibližně teprve polovinu ze 40 miliard korun, které má na tyto roky přidělené.

Podle MMR však Česko o žádné prostředky z tohoto období nepřijde. Musí ale během příštího roku, ve kterém může podle pravidel EU naposledy peníze za období 2004-2006 získat, vyčerpat přibližně stejný objem prostředků, jako za poslední čtyři roky dohromady.

V letech 2007 až 2013 může ČR získat z evropských fondů přibližně 700 miliard korun. Schválení operačních programů však neznamená automatické využití bruselských peněz. Pokud by se totiž dostalo do rozporu s pravidly EU, musí členské státy v některých případech peníze vracet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK