UPC bude stát povinné zařazení nových programů 100 milionů Kč

11.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Přibližně 100 milionů korun bude muset největší tuzemská kabelová firma UPC investovat kvůli povinnosti zahrnout do své nabídky všechny v tuzemsku nabízené televizní programy. Tuto povinnost firmě ukládá novela vysílacího zákona, kterou přijali poslanci letos na podzim. Řekla to ředitelka pro právní a vnější záležitosti UPC Vladimíra Chlandová.

Podle zákona by měla UPC zařadit povinně do své nejnižší nabídky Mini kromě kanálů ČT, Novy a Primy i šest nových programů, které chystají nebo již nabízejí tuzemské soukromé stanice. Analogová technologie však již rozšíření nabídky na celkem více než 15 programů neumožňuje. S kapacitními problémy by se firma potýkala i u standardní nabídky Klasik, kde by musela některé programy vyřadit.

UPC může nově šířené kanály bez zásadních problémů nabízet v rámci digitální kabelové televize, která je nyní k dispozici ve většině hlavních sítí společnosti.

"U zákazníků digitální televize UPC nebude zařazení nových programů do programové nabídky zásadní problém. U předplatitelů analogových programových nabídek v místech, kde digitální nabídka ještě není k dispozici, bude jedinou možností, jak zajistit přístup k novým povinně šířeným programům, vyměnit v rámci analogového frekvenčního plánu na všech dotčených hlavních stanicích jednu pozici analogovou za digitální a vybavit domácnosti vhodným přijímacím zařízením," dodal mluvčí František Malina. Firma podle něj buď doporučí nákup vhodného zařízení nebo jej zákazníkovi pronajme.

UPC zároveň chystá stížnost Evropské komisi, podle které je ustanovení zákona v rozporu se základními právními principy a pravidly a s evropským regulačním rámcem pro elektronické komunikace. Podle firmy není v případě všech programů jednoznačně obhájen veřejný zájem, ani není stanovena přiměřená kompenzace za jejich zařazení do nabídky.

Televizní služby UPC využívá kolem 700.000 zákazníků. V dosahu kabelových sítí společnosti je přes 1,2 milionu domácností, tedy téměř jedna třetina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK