Vodafone odložil spuštění sítě UMTS o rok

11.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Nejmladší tuzemský mobilní operátor Vodafone získal na spuštění sítě třetí generace UMTS další rok. Na dotaz to dnes uvedl generální ředitel společnosti Grahame Maher. Firma měla podle podmínek licence zahájit provoz sítě do konce ledna 2008 na 90 procentech území Prahy, nyní počítá se spuštěním v lednu 2009.

Vodafone tak podle Mahera bude mít víc času na posouzení možností sdílení sítí s dalšími operátory a výběr vhodné technologie. "Prodloužení licence nám dává čas najít ten nejlepší model sdílení sítí, který zákazníkům zajistí rychlejší a dostupnější mobilní data za nižší cenu a s menšími dopady na životní prostředí, protože nebude nutné stavět úplně novou síť," uvedl Maher.

Podle mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Dany Makrlíkové firma úřadu oznámila, že nestihne zahájit služby ve stanoveném termínu. "Úřad to vzal na vědomí a vyzval firmu ke zdůvodnění a sdělení harmonogramu, kdy UMTS zavede," dodala s tím, že kvůli nesplnění termínu z licence nehrozí firmě žádné sankce.

Vodafone jednal o sdílení sítě pro UMTS s konkurenčními operátory T-Mobile a Telefónikou O2, se kterými se ale podle informací ČTK nedohodl. Firma podle mluvčího Filipa Hrubého dále jedná a vyjednává i s dalšími operátory. Navíc nezkouší jen UMTS, ale i další technologie jako 4G, LTE nebo kombinace pevných linek a mobilních telefonů s WiFi. S Telefónikou a T-Mobile se naopak firma dohodla na společném postupu při budování sítě pro mobilní televizi DVB-H.

"Plánované zpřístupnění frekvenčního pásma 900 Mhz pro technologie UMTS je v tomto smyslu velkou příležitostí pro všechny operátory podílet se na zpřístupnění vysokorychlostních mobilních dat co největšímu počtu zákazníků za co nejnižší cenu. Podmínkou je zde však dohoda mezi operátory a Českým telekomunikačním úřadem o rovnoměrném využití 900 MHz pásma jednotlivými operátory," doplnil Maher.

Vodafone získal licenci pro síť UMTS v roce 2005 za dvě miliardy korun. Konkurenti své licence koupili o čtyři roky dříve za celkem 7,3 miliardy Kč. Nižší cenu vláda zdůvodnila změnou podmínek na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK