Rada ČKA jednala o ztracené půlmiliardě, peníze mají vrátit

11.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Dozorčí rada České konsolidační agentury podle informací ČTK schválila dokument, na základě kterého by měla agentura získat zpět ztracenou půlmiliardu korun. Peníze, které zmizely před více než dvěma lety z ČKA, jsou nyní na účtech švýcarské banky USB, s níž stát dlouhodobě jedná. Materiál by měla údajně na středečním jednání projednat ještě vláda.

Půlmiliarda byla vyvedena z dceřiné firmy ČKA, společnosti Galileo Real, do zahraničí bez vědomí vedení ČKA. Manažer Galilea Jan Šik dal k vyvedení peněz písemný souhlas, později to odůvodnil tím, že je chtěl v zahraničí zhodnotit. UBS, která je jednou z největších bank na světě, dlouho odmítala stamiliony do Česka vrátit. Agentura proto banku loni v červnu zažalovala u soudu v Curychu.

Otevření účtu ve švýcarské bance zprostředkovávali podnikatelé Miloš Skořepa a František Savov. Skořepa pak několik měsíců českým médiím tvrdil, že vyvedené peníze vrátí. Na všechny tři hlavní účastníky transakce podala ČKA trestní oznámení.

Podle dřívějších informací z tisku by se mělo do ČR nejdříve vrátit 420 milionů Kč, poté i zbylých 80 milionů. UBS by navíc měla uhradit všechny náklady, které ČKA vznikly v souvislosti se zmizením peněz a následnou snahou je získat zpět. Konsolidační agentura má pak Švýcarům postoupit všechna práva na vymáhání pohledávky na lidech, kteří za zmizením prostředků státu stojí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK