České akcie klesly o téměř procento

11.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Akciový trh pražské burzy dnes přerušil šňůru nárůstů a za podprůměrného obchodování klesl. Největší ztráty postihly akcie společností AAA, Orco, bank a ČEZ. Výraznější nárůst zaznamenaly pouze akcie CME. Index PX ubral 0,88 procenta na 1839,4 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Pražská burza pokračuje v umazávání svých pozic, celkově byly dnešní objemy obchodů velmi slabé a trh obchodoval bez větších cenotvorných zpráv," popsal vývoj na trhu Martin Stuchlík z Patria Finance. Obchodování nejenom v Česku bylo pod vlivem čekání na dnešní rozhodnutí americké centrální banky o úrokových sazbách, doplnil dealer J&T Bank Aleš Vávra.

Akcie CME posílily o 0,8 procenta, ale akcie AAA ztratily 2,5 procenta, Erste Bank 2,2 procenta, Komerční banky 1,4 procenta, Philip Morris 1,1 procenta a ČEZ 0,95 procenta. Akcie elektrárenské společnosti dnes podle Stuchlíka zaostaly za průměrným objemem, když majitele změnilo pouhých 400.000 jejích akcií. Kupující dnes byly k vidění pouze u Unipetrolu a Telefónica O2, přičemž obě společnosti poptávali zahraniční investoři, dodal Vávra.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,515 miliardy Kč

- dluhopisy 1,504 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 1,5 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK