České firmy si podle Topolánka se silnou korunou vědí rady

11.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - České firmy si s postupným růstem koruny na nové rekordy dokážou podle premiéra Mirka Topolánka poradit. Obchodní bilance kvůli koruně zatím netrpí a silný kurz domácí měny pomáhá vyrovnávat vliv vysokých cen energií, řekl dnes premiér v rozhovoru pro agenturu Reuters.

"Ačkoli si podnikatelé stěžují, obchodní bilance je stále kladná; jsme schopni exportovat i za zhoršených podmínek," řekl Topolánek. Ukazuje se podle něj, že tu stále jsou rezervy v produktivitě práce a nákladech. "Myslím, že podnikatelé se nakonec s postupným růstem koruny dokážou vypořádat," dodal.

Kurz koruny se v pondělí poprvé ocitl pod 26 korunami za euro. Od počátku tohoto roku získala koruna na evropskou měnu téměř šest procent.

Hlavním úzkým hrdlem ekonomiky, která již deset čtvrtletí za sebou roste o šest a více procent, je nyní podle Topolánka nepružný trh práce. Vláda proto nyní připravuje liberalizaci zákoníku práce, plánuje zakročit proti práci načerno a zneužívání sociálních dávek a uvolní byrokracii, aby bylo možné lákat do země zahraniční pracovníky, řekl premiér.

Topolánek rovněž uvedl, že počátkem příštího roku vláda zahájí první fázi penzijní reformy a zřejmě již v lednu předloží parlamentu příslušné návrhy zákonů. Udělá to podle něj i v případě, že se na zásadách reformy nedohodne s opozicí.

První fáze reformy důchodového systému zvýší věk odchodu do důchodu postupně ze 63 na 65 let a zvýší počet let placení důchodového pojištění nutný pro nárok na důchod. Další fáze by měla vytvořit podmínky pro přechod na systém, v němž by lidé mohli část svého důchodového pojištění dávat na penzijní spoření.

Topolánek dodal, že vláda nehodlá určovat termín přijetí eura, dokud nebude mít jistotu, že budou zavedeny reformy zdravotnictví a důchodů. "Považoval bych to za morální hazard, který si nechceme dovolit," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK