USA snížily úroky o čtvrt bodu

11.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. prosince (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání snížila základní úrok pro mezibankovní úvěry o čtvrtinu procentního bodu na 4,25 procenta; od poloviny září tak již tato sazba klesla o celý procentní bod. Další snížení úvěrových nákladů by mělo největší ekonomice světa pomoci vyrovnat se s krizí realitního trhu a zabránit ekonomice v propadu do recese.

Fed rovněž snížil diskontní sazbu, za níž půjčuje přímo bankám, rovněž o čtvrtinu bodu na 4,75 procenta. Snížením diskontu chce Fed podle analytiků posílit finanční sektor otřásaný od léta potížemi na úvěrových trzích.

Americká ekonomika se nyní potýká s hlubokým propadem trhu s bydlením a potížemi na úvěrovém trhu, které mají negativní dopady především na banky. Analytici krok Fedu převážně očekávali, někteří však předpovídali redukci o půl procentního bodu. Fed snížil základní sazbu poprvé za čtyři roky v září z původní úrovně 5,25 procenta.

Fed dává snižováním sazeb najevo, že chce Američany chránit před následky poruch na úvěrovém trhu, které hrozí vykolejením celé ekonomiky. Potíže vznikly v důsledku hypoteční krize, která vznikla na trhu hypoték pro rizikové klienty; odtud se rozšířila do celého finančního sektoru a od léta otřásá bankami a finančními trhy po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK