Nova: Hygienici odhalili, že ze 125 hraček je každá osmá nevhodná

11.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Hygienici při celostátní kontrole zaměřené na hračky a dětské zboží na tuzemském předvánočním trhu zjistili, že ze 125 testovaných výrobků je každý osmý pro děti nevhodný nebo může ohrozit jejich zdraví. Informovala o tom televize Nova. Hygienici nyní zpracovávají protokoly, podle kterých budou výrobky prohlášeny za zdravotně závadné.

Mezi nebezpečné výrobky patří například bryndáček Sassy, který obsahoval více než trojnásobek povoleného množství formaldehydu. Ten může u dětí vyvolat alergii. Další dětské zboží obsahovalo karcinogenní aminy a ftaláty. "Primární aromatické aminy jsou karcinogenní látky, mohou působit na imunitní systém, na hormonální soustavu dětského organismu," řekl televizi hlavní hygienik Michael Vít.

Při předvánočních kontrolách hygienici plánovali odebrat hračky v obchodních řetězcích i v menších prodejnách. Soustředit se chtěli také na prodejny s levným zbožím, které nabízejí hlavně zboží dovážené z Asie.

Hygienici letos nebezpečné chemické látky objevili ve zhruba třetině testovaných hraček. Některé z nich obsahovaly i karcinogenní látky, uvedl už dříve Vít.

Počátkem prosince byla do tuzemského programu Česká kvalita zařazena nová značka Bezpečná hračka. Značku, která je projektem italského Institutu pro bezpečnost hraček, v Česku uděluje Institut pro certifikaci a testování ve Zlíně (ITC). Značkou se žlutým logem je nyní opatřeno zhruba 200 hraček prodávaných v České republice a zemích Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK