Rusko a Polsko se dohodly na ukončení zákazu dovozu polského masa

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 12. prosince (ČTK) - Rusko a Polsko se dnes dohodly na ukončení zákazu dovozu polského masa do Ruska. Uvedl to ruský ministr zemědělství Alexej Gordějev po setkání se svým polským protějškem v Moskvě. Spor kvůli dovozu polského masa se táhl dva roky a narušil i vztahy Ruska s Evropskou unií.

"Máme hotovou dohodu o obnovení dodávek masných produktů z Polska," řekl Gordějev na setkání s novináři. Dohodu mají podepsat veterinární úřady obou zemí příští týden. Všechny restrikce budou zrušené okamžitě po podepsání dohody.

Zrušení zákazu se však nebude týkat dovozu drůbeže, protože v Polsku se objevila ptačí chřipka. Obě strany však podle Gordějeva jednají o možnosti omezení zákazu pouze na regiony, ve kterých se chřipka vyskytla, uvedly agentury AFP a Reuters.

Rusko bránilo dovozu masných produktů z Polska od listopadu 2005 s odvoláním na zdravotní rizika. Varšava kvůli tomu zablokovala zahájení rozhovorů Evropské unie s Ruskem o nové smlouvě o strategickém partnerství, která se týká například energetiky, lidských práv a obchodu. Polsko také hrozilo Rusku zablokováním jeho vstupu do Světové obchodní organizace (WTO).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK