Ochránci soukromí udělili GE Money pokutu 300.000 korun

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) udělil společnostem GE Money pokuty v souhrnné výši 300.000 korun. Rovným dílem potrestal společnosti GE Money Bank, GE Money Auto a GE Money Multiservis za neoprávněné zpracovávání telefonických čísel při telefonickém kontaktu s potencionálními klienty. Sankce dosud nebyly uhrazeny, oznámili novinářům ochránci soukromí.

ÚOOÚ od září do konce listopadu uložil pokuty za více než jeden milion korun. Nejvyšší sankci dostala cestovní kancelář Exim Tours, a to 400.000 korun. Podle ochránců soukromí poskytovala citlivé údaje o svých klientech e-mailem různým institucím i do zahraničí. Exim Tours ale tvrdí, že zákon neporušila, hodlá se bránit soudně.

Předseda úřadu Igor Němec k výši pokuty uvedl, že není nepřiměřená, neboť za stejný přečin už ochránci soukromí v minulosti tuto cestovní kancelář sankcionovali, a to 20.000 korunami.

Zákazníci cestovních kanceláří uvádějí své údaje v cestovní smlouvě při koupi zájezdu. Cestovní kanceláře je podle ÚOOÚ smějí uchovávat jen po dobu zájezdu, a pak je musejí zlikvidovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK