Polsko válčí s ptačí chřipkou

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 12. prosince (zpravodajka ČTK) - Polsko válčí s ptačí chřipkou. Veterináři odhalili již její páté ohnisko, vybito bylo okolo půl milionu kusů drůbeže. Chovatelé se obávají krachu. Řada zemí totiž vydala embargo na dovoz polského drůbežího masa a sami Poláci nyní raději kupují vepřové. Lidé se bojí nakupovat i vajíčka, ačkoliv hygienici ubezpečují obyvatele, aby nepodléhali panice.

Páté ohnisko odhalili veterináři v úterý pozdě večer ve Varmijsko-Mazurském vojvodství na severovýchodě Polska. Nebezpečný virus H5N1 byl zjištěn tentokrát u divokých ptáků. Předchozí čtyři případy se týkaly drůbeže. V regionu platí přísná bezpečnostní opatření. Právě divocí ptáci mohli podle veterinářů přenést ptačí chřipku do Polska.

Kvůli ptačí chřipce již klesly ceny drůbežího masa. "Je to vážný hospodářský problém," řekl novinářům ministr zemědělství Marek Sawicki, který dnes vyjednal v Moskvě, že Rusko zruší embargo na dovoz polského masa, ale zatím s výjimkou právě drůbežího.

Svůj trh pro polskou drůbež uzavřelo na omezenou dobu Bělorusko. Ke stejnému kroku přistoupil Hongkong, největší odběratel polského drůbežího masa v Asii. Litva oznámila, že bude zkoumat kvalitu drůbežího masa dovezeného z Polska.

EU zakázala dovoz polského drůbežího masa a vajec z regionů, kde byla odhalena ptačí chřipka, v pondělí. Zákaz platí do poloviny ledna. Polsko je jedním z největších producentů drůbeže v Evropské unii. Na evropské trhy loni vyvezlo okolo 230.000 tun drůbeže.

V oboru pracuje několik desítek tisíc lidí. Všechny farmy ročně vyprodukují okolo milionu tun drůbežího masa, které má cenu okolo 3,5 až čtyř miliard zlotých (25,5 miliardy až 29 miliard korun). Bankrot může podle odborníků potkat nyní stovky chovatelů. Připomínají, že podobně skončili mnozí na přelomu let 2005 a 2006. "Poté, co byla odhalena ptačí chřipka u labutě v Toruni a u drůbeže a ptáků v jiných zemích, poptávka po drůbežím mase rapidně klesla a ceny masa se snížily až o polovinu," řekl Grzegorz Dybowski z Institutu ekonomiky zemědělství.

Ztráty chovatelů se podle ministerstva zemědělství pohybují v řádech několika milionů zlotých. Ceny drůbežího masa klesly o 15 až 30 procent. Na odškodnění chovatelů, v jejichž farmách byly kuřata či krůty vybity, vyčlenilo ministerstvo deset milionů zlotých (73 milionů korun). Ztráty však pociťují i další zemědělci, jejichž drůbeží maso ani vajíčka nejdou na odbyt.

Smrtící virus H5N1 byl na začátku prosince objeven na krůtích farmách necelých sto kilometrů severozápadně od Varšavy. Byl to v Polsku první oznámený případ výskytu smrtícího viru u domácího zvířectva. Loni byl poprvé zjištěn u divokých labutí.

Virus ptačí chřipky H5N1, který se zatím jen obtížně přenáší z člověka na člověka, zabil ve světě od roku 2003 kromě milionů kusů ptáků i přes dvě stě lidí. Odborníci se obávají mutace viru, který by byl schopen se šířit přímo mezi lidmi a vyvolat případně pandemii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK