EP schválil liberalizaci trhu s autodíly

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. prosince (zpravodaj ČTK) - Evropský parlament dnes schválil kontroverzní směrnici o ochraně průmyslových vzorů, která by údajně mohla poškodit automobilový průmysl v České republice a dalších zemích. Znění směrnice počítá s tím, že dodavatelé v EU možná budou moci vyrábět náhradní díly používané k opravám automobilů, které budou identické s těmi originálními od automobilek, aniž by tím porušovali normy týkající se duševního vlastnictví.

"To, že náhradní díly u aut bude moci vyrábět prakticky kdokoli, možná zajistí jejich zlevnění, ale za cenu nižší kvality a bezpečnosti a tedy hazardování se zdravím a životy uživatelů aut," sdělil europoslanec Jan Březina, který jako další čeští poslanci hlasoval proti směrnici. Podle něj je navíc vysoce pravděpodobné, že to povede ke zdražení hotových aut. Automobilky by tak mohly nahradit nemalé příjmy o něž by po liberalizaci trhu s automobilovými díly přišly.

Kritici směrnice rovněž tvrdí, že pro spotřebitele bude konečný přínos liberalizace nulový. Podle české europoslankyně Zuzany Roithové je v deseti zemích Evropské unie, kde dodnes nejsou náhradní díly chráněny jako průmyslový vzor, cena náhradních dílů o více než sedm procent vyšší než ve zbývajících 17 členských státech. Ty dodnes design chrání stejně jako Japonsko a další velké automobilové mocnosti.

"Upozorňuji na reálné nebezpečí, že nyní budou v případě havárie jak cestující v autě, tak chodci ohroženi používáním neoriginálních dílů daleko více právě kvůli menší kvalitě levných kopií značkových náhradních dílů," doplnila Roithová.

Proti návrhu Evropské komise EP schválil pětileté přechodné období. Až po uplynutí této doby od vstupu směrnice v platnost by tak byl trh s těmito součástkami plně uvolněn. Podmínkou však je souhlas členských států Evropské unie, kde vyhlídky na schválení zatím nejsou nijak jisté.

Česká republika návrh nepodporuje, protože se domnívá, že rozmělňuje ochranu duševního vlastnictví. Podobně se k celému problému staví i Německo, Francie, Švédsko i další země. Naopak za schválení směrnice nejvíce lobuje Velká Británie, kde průmyslový vzor u náhradních dílů není chráněn již nyní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK