Rybáři získají v letech 2007 až 2013 miliardu korun

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Čeští rybníkáři získají v letech 2007 až 2013 z Evropského rybářského fondu prostřednictvím Operačního programu rybářství 760 milionů korun. S národním spolufinancováním dosáhnou dotace rybářům miliardy korun. Peníze půjdou na investice do rybníků a jejich zázemí, do zpracovatelských podniků a na podporu prodeje. První žádosti budou rybáři moci podávat v dubnu, vyplývá z tiskové zprávy ministerstva zemědělství.

Schválení operačního programu oznámila v úterý na ustavujícím jednání monitorovacího výboru zástupkyně Evropské komise. Výbor teď musí do března připravit pravidla, kterými se bude schvalování žádostí řídit. MZe bude usilovat o jejich rychlé čerpání, první kolo žádostí bude vyhlášeno na jaře, asi v dubnu, uvedl náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. Prvních 70 milionů korun z evropských fondů dorazí do ČR ještě letos.

"Operační program Rybářství umožní vytvoření kvalitních podmínek pro fungování celého sektoru," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Rybáři budou moci žádat o podporu na výstavbu a modernizaci rybníků, jejich zázemí a budování kapacit na farmách. Zpracovatelé ryb získají finance na modernizaci a rozšíření provozů.

Peníze budou směřovat i na ochranu přírody a podporu prodeje ryb, který je v současné době nízký. Průměrný Čech snědl loni asi 1,4 kilogramu sladkovodních ryb, což je pouze čtvrtina spotřeby mořských ryb. Tomu odpovídá i pasivní bilance ČR v obchodu s rybami, v roce 2006 dovoz téměř 39.000 tun převýšil vývoz asi o 22.500 tun.

Čeští rybáři hospodaří na 42.000 hektarech rybníků a ročně vyprodukují asi 20.000 tun ryb. Hrubá produkce rybářství činila loni podle údajů Českého statistického úřadu 1,15 miliardy korun. Podíl odvětví na tvorbě hrubého domácího produktu představuje přibližně 0,036 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK