Odboráři DP se stále nedohodli na kolektivní smlouvě

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Odboráři Dopravního podniku hlavního města Prahy se stále se zaměstnavatelem nedohodli na kolektivní smlouvě na rok 2008. Odpoledne se proto chystají demonstrovat před budovou ředitelství dopravního podniku. Řekl to místopředseda Odborové rady DP Jiří Čada.

Odboráři měli dnes původně jednat dopoledne. Schůzka se podle Čady ale protáhne až do 15:00. O hodinu později je naplánovaná demonstrace. "Zatím to tedy vypadá, že bude určitě. Skoro jisté je i to, že se nedohodneme na předložených návrzích," řekl Čada.

Dopravní podnik na začátku navrhoval růst mezd o 1,5 procenta, odboráři požadovali 10,5 procenta. Minulý týden pak zaměstnavatel předložil pracovníkům novou nabídku, které podle odborářů zvýhodňovala především provozní zaměstnance. S tím některé odborové organizace nesouhlasí. Upravený návrh akceptovala například organizace Ospea.

Odborářům z Všeobecných odborů Metro se nelíbí, že navrhovaný nárůst by měl být spojen s poklesem sociálních příspěvků. Ty by se z původně uvažovaných 2,5 procenta ročního objemu plánovaných mzdových prostředků měly snížit na 1,8 procenta. Peníze by se sice měly rozpustit ve mzdách, ty se ale na rozdíl od sociálních benefitů daní. Odborová rada také požaduje, aby podnik zastavil outsourcing, propouštění tam, kde to není účelné, a snižování dotací z magistrátu.

Dopravní podnik plánuje do roku 2015 zvýšit podíl tržeb na příjmech na 45 procent, dotace by tak měly činit 55 procent. Nyní tvoří dotace magistrátu 70 procent příjmů společnosti. Ke snížení jejich podílu by měla pomoci úsporná opatření, například propouštění zaměstnanců a outsourcing, tedy ponechání oprav na externích firmách. Nyní si podnik spravuje vozy sám.

Letos se mzdy v dopravním podniku zvyšovaly průměrně o 2,9 procenta. Firma původně prosazovala stagnaci platů, odbory hrozily stávkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK