Vláda schválila dohodu s bankou UBS o navrácení 420 milionů Kč

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Vláda dnes schválila dohodu se švýcarskou bankou UBS. Ta na základě smlouvy vrátí státu 420 milionů korun, které zmizely před více než dvěma lety z České konsolidační agentury bez vědomí jejího vedení. Do sedmi dnů od účinnosti dohody banka vrátí 404 miliony, po odblokování účtu dalších 16 milionů. Zbytek peněz plus náhradu škody bude stát s bankou vymáhat na vinících. Celková suma je 558,5 milionu Kč. Po jednání vlády to řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Půlmiliarda byla vyvedena z dceřiné firmy ČKA, společnosti Galileo Real. Manažer Galilea Jan Šik dal k vyvedení peněz písemný souhlas, později to odůvodnil tím, že je chtěl v zahraničí zhodnotit. UBS, která je jednou z největších bank na světě, dlouho odmítala stamiliony do Česka vrátit. Agentura proto banku loni v červnu zažalovala u soudu v Curychu.

Otevření účtu ve švýcarské bance zprostředkovávali podnikatelé Miloš Skořepa a František Savov. Skořepa pak několik měsíců českým médiím tvrdil, že vyvedené peníze vrátí. Na všechny tři hlavní účastníky transakce podala ČKA trestní oznámení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK