Fed a další centrální banky podpoří finanční trhy

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. prosince (ČTK) - Několik centrálních bank světa, včetně Federálního rezervního systému (Fed) USA a Evropské centrální banky (ECB), zahájí koordinovanou intervenci na podporu globálního finančního systému. Oznámil to dnes Fed, a to pouhý den poté, co zklamal trhy snížením základní úrokové sazby o pouhého čtvrt procentního bodu.

Centrální banky na přechodnou dobu poskytnou dodatečné zdroje na zajištění krátkodobých transakcí. Fed tak bude nabízet krátkodobé zdroje depozitářům proti široké škále záruk, které bude možné použít na zajištění diskontních půjček. Program počítá i s devizovými swapy s ECB a švýcarskou centrální bankou.

Globální finanční systém se od léta potýká s problémy, které jsou výsledkem krize na trhu bydlení v USA a následných turbulencí na úvěrových trzích. Programu, který za všechny zveřejnil Fed, se zúčastní také Bank of England a centrální banka Kanady. Fed zavedení koordinovaného postupu zdůvodnil "zvýšeným tlakem na úvěrových trzích."

Kurz dolaru podle agentury Reuters na oznámení centrálních bank reagoval výrazným růstem. Nicméně euro si své předchozí zisky proti dolaru většinou udrželo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK