Dráhy nestačily řadit rychlíky

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Železnici v Praze dnes dopoledne zasáhla vlna zpoždění. Kvůli výlukám nabíraly rychlíky, především na jižní Moravu a do východních Čech, zpoždění až několik desítek minut. Podle mluvčího drah Ondřeje Kubaly byla příčinou především výluka na pražském Hlavním nádraží a Odstavném nádraží jih (ONJ), kde se vlaky připravují na cestu do cílové stanice. Odpoledne se prý situace vracela k normálu.

S novým jízdním řádem od 9. prosince dráhy a Správa železniční dopravní cesty zahájily řadu rekonstrukcí, s čímž souvisí i výluky vlakového provozu. Na rekonstrukci prvních čtyř nástupišť se chystá především pražské Hlavní nádraží. "Kvůli tomu není možné jezdit s žádnými rychlíky do stanice Praha Smíchov, kde se dříve uklízely, a vše musíme posílat na ONJ, kde vzniklo úzké hrdlo," řekl Kubala.

Kapacita ONJ, kde končí a začíná většina pražských rychlíků, je však až do 20. prosince kvůli stavebním pracím omezena. Pracovníci drah tady dnes nestíhali soupravy čistit a řadit na cestu zpět. Dráhy, aby odlehčily ONJ, začaly formovat rychlíky z Hradce Králové v Hostivaři; rychlíky z Brna zase končily místo na Hlavním nádraží ve Vršovicích.

Podle Kubaly na zpožděních měl vliv především souběh několika výluk. Přesto chtějí dráhy hledat viníka i mezi vlastními pracovníky. "Budeme zároveň analyzovat systém, proč k tomu došlo a odpovědní pracovníci budou sankcionováni," řekl Kubala, který se za zpoždění v tomto měsíci již poněkolikáté cestujícím v médiích omluvil.

Cestující však se situací byli nespokojeni; na Hlavním nádraží v Praze bylo možné dnes zaslechnout nepřeberné množství stížností na adresu Českých drah. Rozhořčené reakce se objevily i na internetu. S novým jízdním řádem totiž dráhy ve většině případů zvýšily ceny jízdenek, což v kombinaci se zpožděními působí na některé cestující silně negativně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK