Koruna klesla o desetník na 26,10 Kč/EUR, k dolaru na 17,78 Kč

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Česká měna dnes oslabila o zhruba deset haléřů na 26,10 Kč za euro, kde stála po 17:00. Vůči dolaru klesla mírněji na závěrečných 17,78 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Domácí měna dnes ukázala, že vnějším vlivům odolává, a to oběma směry, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Když akciové trhy propadaly, koruna ztrácela jen minimálně. Odpoledne pak nové zprávy přinesly do světa obrat, avšak koruna zrychlila pokles. Hlavní zprávou dne bylo oznámení koordinované akce centrálních bank, která bude směřovat k poskytnutí likvidity finančnímu sektoru a rozhýbání úvěrových trhů. Prostřednictvím aukcí budou poskytovány zhruba měsíční půjčky, dodal.

Příští týden se podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory již ponese v předvánočním duchu. Objem obchodů bude klesat, málo obchodníků bude chtít otevírat nové pozice. To by prý mohlo pomoci kurzu k přehnaným reakcím na nové informace v obou směrech. Během Vánoc se již nebude téměř vůbec obchodovat. Spekulativní tlaky na posílení během těchto dní vyprchají, čímž bude mít koruna více prostoru k oslabení, podotkl.

Dolar na zprávu o akci centrálních bank reagoval nervózními pohyby oběma směry. Nakonec se ale stabilizoval na předchozích 1,4685 USD/EUR. Dá se čekat, že nejvíce likvidity bude uvolňovat americká centrální banka Fed. To je samo o sobě pro dolar negativní, tento vliv však bude podle Vlka tlumit koordinovaný charakter akce. Navíc je tu očekávaný příznivý dopad na americkou ekonomiku, který zlepšuje vyhlídky dolaru v delším výhledu, odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK