Televizní poplatek se od ledna zvýší

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Ze současných 120 korun měsíčně na 135 korun se od ledna zvyšuje televizní poplatek. Česká televize o změně poplatku a náležitostech s ní spojených informuje ve vysílání zvláštním spotem a prostřednictvím osobního dopisu registrovaným poplatníkům, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Držitelé rozhlasových přijímačů zaplatí stejně jako letos, tedy 45 korun měsíčně.

Domácnosti platí měsíční poplatek bez ohledu na počet televizních či rozhlasových přijímačů, živnostníci a právnické osoby musí podle zákona zaplatit za každý přijímač.

Za televizní přijímač se považuje například i televizní karta instalovaná k počítači. V případě rozhlasových přijímačů se povinnost platit poplatek vztahuje kromě jiného na mobilní telefony s rádiem a radiobudíky. Za nepřihlášení televizního nebo rozhlasového přijímače či za neplacení příslušných poplatků hrozí pokuty.

V souvislosti se zvýšením televizních poplatků měla od příštího roku z České televize zmizet reklama. Na základě takzvané diginovely, která má umožnit rozjezd digitálního zemského televizního vysílání v Česku, se reklama na veřejnoprávní televizi na dobu přechodu z analogového na digitální vysílání vrací. Tyto výnosy budou určeny na rozvoj zemského digitálního televizního vysílání, na digitalizaci archivu ČT a na podporu a rozvoj české kinematografie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK