Pražská burza díky oživení v závěru zachránila růst

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze nevýrazně rostly. Většinu dne sice ztrácely, ale v závěrečné zhruba hodině obchodování zaplavily trh nákupní objednávky investorů. Index PX nakonec získal 0,17 procenta na 1842,6 bodu. Nejlepší výkon předvedly akcie chemického holdingu Unipetrol, které přidaly 1,12 procenta na 332,7 koruny.

Trh začínal podle obchodníků na nižších hodnotách kvůli americkým akciím, které propadly poté, co tempo snižování úrokových sazeb ve Spojených státech část investorů zklamalo. "Investoři čekali snížení až o 50 bazických bodů, a tak toto snížení nezahnalo jejich obavy, že by se americká ekonomika mohla propadnout do recese," uvedl Tomáš Machalický ze společnosti Cyrrus. Například akcie banky Erste v úvodu oslabovaly o více než dvě procenta.

Postupně se trh začal stabilizovat a nakonec přišla nečekaná vzpruha od centrálních bankéřů z Evropy i zámoří, kteří oznámili přijetí opatření ke zvýšení likvidity na úvěrových trzích. "Index PX se krátce po tomto oznámení přiblížil k hladině 1850 bodů a z červených čísel se během pár minut obrátil do zelených," přiblížil Machalický.

Akcie Erste nakonec uzavřely výše o 0,08 procenta na 1305 korun. Ještě lépe dopadly akcie energetické skupiny ČEZ, jež zpevnily o 0,78 procenta na 1421 korun, když se ještě dopoledne obchodovaly za méně než 1400 korun.

Cena akcií výrobce léčiv Zentiva naopak propadla o 4,34 procenta na 905,5 koruny. Ředitel Zentivy Jiří Michal k možnosti, že by Zentiva vydala letos v pořadí již třetí varování o nesplnění očekávaného zisku, uvedl, že "pokud to bude potřeba, vyhlásí jej znovu." Po posledním ziskovém varování od Zentivy na konci října se její akcie zřítily a staly se letošní nejhorší investicí s aktuální ztrátou takřka 29 procent.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,329 miliardy Kč

- dluhopisy 4,024 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 11,9 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK