Ekonom.cz: Kalousek proti zvýhodněným stravenkám

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek znovu navrhuje zrušení daňového zvýhodnění stravenek. V tezích nového zákona o dani z příjmů, které jeho resort právě dokončuje, pro ně opět není místo. Napsal to dnes server Ekonom.cz. "V diskusi o novém zákoně budu usilovat o to, aby tam nebyly," citoval server Kalouska.

Diskusi o stravenkách ale ministr považuje za okrajovou. "Pokud se na ně ptáte, tak se zajímáte o kohoutky v koupelně v době, kdy je nutné postavit celý dům," řekl Kalousek Ekonomu.

S plánem na snížení daňových úlev za stravenky přišlo ministerstvo financí už v dubnu letošního roku. Proti se ale postavili společnosti nabízející stravenky a poslanec Miloš Melčák, bez jehož hlasu by kabinet při letním schvalování reformního balíku své plány na stabilizaci veřejných financí neprosadil. Kalousek i celý kabinet museli ustoupit, připomíná server.

Diskuse nad návrhem věcného záměru zákona o dani z příjmů, který má platit od roku 2010, se rozběhne od ledna. "Zveřejníme ho za několik týdnů. Do té doby o něm budou jednat ekonomičtí experti a špičky koalice," citoval server ministra financí.

Kalousek chce jednoduchý a průhledný zákon, který zajistí pro veřejné rozpočty stabilní příjmy. Dopředu je jasné, že na řadu daňových výjimek koalice sahat nemíní. Jde hlavně o úlevy týkající se rodin, pořízení bydlení a zabezpečení lidí na stáří. Zůstane i daňová podpora vědy a výzkumu. "Slovenskou cestou se nevydáme, ačkoliv některé zkušenosti z reforem, které tam zaváděl ministr Ivan Mikloš, využijeme," dodal pro server Kalousek.

Podle průzkumu agentury Factum Invenio stravenky svým zaměstnancům poskytuje 80 procent společností; firmy si nyní mohou započítat až 55 procent z hodnoty stravenky do nákladů. Největšími vydavateli stravenek v ČR jsou firmy Sodexho Pass, Accor Services, Cheque Dejeuner a Exit Group. Spolu s drobnými regionálními vydavateli vykazují roční obrat 13 až 14 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK